Transformatieproces Moengo kent veel tekortkomingen

Suralco heeft ruim negentig jaren werkzaamheden in Moengo ontplooid. Nu het bedrijf vertrokken is en de transformatie door de overheid geleid moet worden, is het volgens Abop-parlementariër Marinus Bee merkwaardig dat er veel tekortkomingen zijn. Hij zegt dat de bestuursdienst en de vertegenwoordigers van de diverse ministeries niet op het hoogste niveau zijn. Daardoor komt het vaker voor dat Moengonezen klagen, ook omdat er vaak middelen ontbreken. De overheidskantoren zijn niet de enige instanties die niet optimaal functioneren, maar ook bijvoorbeeld de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), zorgt de laatste tijden voor ophef in de bauxietstad. Dit heeft er toe geleid dat de Moengonezen hun ontevredenheid middels straatacties aldaar hebben getoond.

Kijkend naar de huidige situatie in Moengo waarbij de stroomvoorziening in enkele gebieden onderbroken wordt, zegt Bee dat de investeringen om de stroomvoorziening te garanderen,  uitblijven. De stroomonderbrekingen worden veroorzaakt, omdat een van de generatoren defect is. Bee geeft wel aan dat het gaat om een overmachtsituatie, maar hij meent dat die voorkomen kon worden als men vanaf het begin had geïnvesteerd in de stroomtoevoer.

Verder zegt Bee blij te zijn met het nieuwe plan van de EBS, het plan houdt volgens hem in dat EBS in de toekomst het eilandjessysteem zal vervangen. Moengo zal dan rechtstreeks vanuit de stad voorzien worden van elektriciteit. Hoewel het transformatieproces volgens Bee nog veel tekortkomingen kent, is hij positief gestemd over de toekomst van de welbekende bauxietstad. Een voorwaarde is wel dat men bereid moet zijn om meer te investeren in het gebied, dit zal werkgelegenheid in het gebied ten goede komen. Voorts moet de overheid werken aan de infrastructuur, wegen herstellen en aanleggen. Ook moet de overheid volgens de vertegenwoordiger van Marowijne het klein ondernemerschap in Moengo bevorderen en ondersteunen. “Als deze acties ondernomen worden, zal Moengo in de toekomst weer succesvol worden”, benadrukt Bee.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles