Dew Baboeram, alias Sandew Hira, heeft zijn boek: ‘De getuigenis van president Bouterse’, uitgegeven en aan het staatshoofd gepresenteerd. Bouterse was bij de presentatie van mening dat Baboeram een uitstekend werk heeft verricht. Volgens Bouterse speelt de kwestie 8 december al jaren en willen organisties en personen de zaak warmhouden door niet voor een oplossing te zijn. De oplossing die Bouterse voorstaat, daar zijn de nabestaanden van de slachtoffers van 8 december 1982 allang mee vertrouwd geraakt. Ze komt erop neer dat alle verdachten die betrokken waren bij de moorden op 15 vooraanstaande Surinamers op Bastion Veere in het Fort Zeelandia, uiteindelijk straffeloos blijven en we moeten werken aan een soort waarheidsvinding en verzoening. Met deze benadering van Bouterse en de meeste verdachten, zijn de nabestaanden het niet eens en die wensen tot op heden dat er een gewoon strafproces moet worden afgewikkeld en dat de verdachten indien schuldig bevonden moeten worden veroordeeld. Hoe licht of zwaar deze vonnissen ook mogen wezen, wordt overgelaten aan de Krijgsraad. Dat deze zaak zich al jaren voortsleept, heeft alles te maken met de tegenwerking die komt van de kant van de verdachten van deze slachting uit 1982. Tot op heden heeft Bouterse alles, maar dan ook alles in het werk gesteld om het strafproces te frustreren. We denken daarbij aan de wijziging van de Amnestiewet uit april 2012 en de recentelijke toepassing van artikel 148 uit onze Grondwet. Een assembleelid heeft het vorige jaar nog aangegeven dat het voor Bouterse van levensbelang is dat hij geen onvoorwaardelijk strafvonnis op naam krijgt in het 8 december strafproces. Een dergelijk vonnis zou wel eens van langdurige aard kunnen zijn gezien de gepleegde delicten in december van het jaar 1982. De zaak 8 december 1982 blijft de oud-bevelhebber van het Nationaal Leger en huidige president maar achtervolgen en houdt hem dan ook voortdurend bezig. De man geniet zolang hij staatshoofd is immuniteit en klamt zich dan ook vast aan het ambt. Zolang hij niet de zekerheid heeft dat hem niet langer strafvervolging boven het hoofd hangt, zal hij alle registers uit de kast blijven halen om het 8 december proces bij de Krijgsraad te dwarsbomen en aan te blijven als president, en dan maakt het hem klaarblijkelijk niets uit, of het land nog verder financieel en economisch in de afgrond zakt.
****
Inmiddels blijven de geruchten aanhouden dat het staatshoofd de vorige week met spoed naar Cuba is afgereisd wegens gezondheidsperikelen. Op Cuba zou de president een korte diagnose en behandeling hebben ondergaan waarna hij zijn terugtocht kon ondernemen. Naar verluidt werd hem wel geadviseerd, het wat rustiger aan te doen.
****
Vandaag konden de cijfers die betrekking hebben op de monetaire reserves bij de Centrale Bank van Suriname worden genoteerd en door ons gepubliceerd. Er was na enige tijd weer sprake van een daling van deze reserves. Wat nog steeds opvalt, is dat het Bureau voor de Staatsschuld er nog steeds voor kiest geen statistische gegevens op zijn internet site aan het grote publiek, prijs te geven. Vanaf het moment dat bekend werd dat het schuldplafond door de overheid is overschreden, heeft dit bureau er vermoedelijk voor gekozen zijn website niet meer voor het grote publiek bij te werken. De Surinaamse gemeenschap mag net als in de periode van Goedschalk en Wijdenbosch, niet precies meer weten wat er met de staatsfinanciën gebeurt. Ook rijzen er vragen over de huidige efficiency en beschikbaarheid van financiële data die verwerkt worden bij de Rekenkamer en de beschikbaarheid van deze gegevens naar andere cruciale instituten binnen het overheidsapparaat. Ook bij de Rekenkamer schijnt de zaak niet meer naar behoren te verlopen en blijven overheidsinstanties die in het verleden wél informatie van de Rekenkamer verkregen, daar thans verstoken van. Bij het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) loopt de zaak ook niet volgens verwachtingen. De jaarinflatiegegevens die op maandbasis naar de media werden verzonden met het verzoek tot publicatie over te gaan, worden al geruime tijd niet verzonden. Wij maakten op verschillende momenten contact met het ABS en steeds kregen we weer het gelijkluidend antwoord dat eraan gewerkt wordt en dat men nog niet klaar was. Het ernstige vermoeden is dat men vanuit de overheid c.q. ministerie van Financiën, het ABS heeft opgedragen, ook deze gegevens die betrekking hebben op de inflatie op jaarbasis, niet langer voor het grote publiek beschikbaar te maken. Alles wijst erop dat de regering Bouterse de bevolking in het ongewisse wenst te laten en dat ze niet mag weten hoe de vork nu werkelijk in de steel zit. Aangenomen mag dan wel worden dat de zaak veel ernstiger is dan wordt vermoed, vandaar die geheimzinnigheid en het achterhouden van cruciale financiële en statistische gegevens.