De leraren die zijn aangesloten bij de Bond van Leraren (BvL), zijn niet van plan te stoppen met actievoeren tot de regering de kwestie rond de herwaardering heeft opgelost. “We zullen blijven protesteren tegen de wijze waarop de leraren behandeld worden en de afspraken die niet worden nagekomen”, aldus BvL-voorzitter Wilgo Valies. Vandaag is het de vijfde dag dat honderden leraren in staking zijn.
Afgelopen donderdag heeft de BvL gesproken met Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee en enkele DNA-leden. Echter is er toen geen overeenstemming bereikt, vandaar dat de groep zich vandaag wederom vanuit Theater Unique begeeft naar DNA. Geen enkel DNA-lid kwam naar buiten om de bond toe te spreken.
De voorzitter van de Landelijke Scholieren- en Studentenbond (LSSB), Edward Sampie, had aan de BvL het voorstel gedaan dat de leraren tenminste tot 11.00 uur les zouden geven. Volgens Valies zitten de leraren in een zodanige situatie dat dit voorstel moeilijk toe te passen is. “We hebben de regering genoeg tijd gegeven. Het schijnt dat zij alle tijd van de wereld heeft en wij hebben een lange adem.” Valies zegt dat steeds meer leraren zich aansluiten. Vandaag hebben wederom honderden leden zich geregistreerd. Dit geeft volgens de BvL-voorzitter aan dat de mensen bereid zijn te strijden voor een beter bestaan.
Ook de leraren in Nickerie en de overige districten zijn in actie. Een deel van de leerkrachten uit het binnenland is naar Paramaribo gegaan. Zij gaan niet terug zolang de kwestie niet is opgelost. Valies zegt dat Marcelino Nerkust, voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten (FOLS), er een gewoonte van maakt om uitspraken te doen die niet op waarheid berusten.
Valies zegt dat Nerkust steeds voor de tegenpartij kiest. Er wordt daarom geen aandacht besteedt aan hem. “Het gaat niet om de BvL, Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) of FOLS, maar om de strijd voor een beter bestaan voor leerkrachten. De vakbond moet dat respecteren”, aldus Valies. Afgelopen vrijdag heeft de minister van Onderwijs, Robert Peneux, een persconferentie belegd, waar hij aangaf alles in het werk te stellen om de lerarenkwestie aan te pakken. De actie vandaag geeft dus een duidelijk signaal dat het probleem nog niet is opgelost. Overeengekomen is om de implementatie van de herwaardering in januari te laten geschieden, dit is volgens de BvL-voorzitter geen streven, het is afgesproken.
door Kimberley Fräser