Leerkrachten gaan niet-stakende collega’s mobiliseren

De leerkrachten die al twee dagen actie voeren onder leiding van vakbondsleider Wilgo Valies, hebben zich vanmorgen wederom verzameld bij Theater Unique, waar uiteindelijk besloten is om de niet-stakende leerkrachten ook te mobiliseren. Gebleken is dat een aantal schoolhoofden leerkrachten verbiedt om te participeren aan de actie. De afgelopen twee dagen liepen de leerkrachten rechtstreeks vanaf Theater Unique naar het parlement en het paleis, maar vandaag is ervoor gekozen om scholen te bezoeken die niet deelgenomen hebben aan de actie. Valies hield een lijst voor van deze scholen, waarna de leerkrachten zich in groepen verzamelden, bestaande uit tien tot twintig personen, die vervolgens naar de scholen trokken. De leerkrachten hopen daardoor een nog grotere groep achter zich aan te krijgen om zo meer aandacht te kunnen trekken voor de problemen waarmee zij al jaren kampen. Het is nog niet duidelijk of de lessen aanstaande maandag hervat zullen worden, dit is afhankelijk van hoe snel de regering inspringt en met een oplossing komt.

Valies heeft gisteren een gesprek gehad met de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings- Simons, Melvin Bouva van de commissie Onderwijs en andere parlementsleden. Echter heeft het gesprek, dat bijkans een uur duurde, niet veel duidelijkheid gebracht, wel hebben DNA-leden gevraagd om het werk te hervatten. Valies zei dat hij hierover pas een uitspraak kon doen na overleg met de leerkrachten.

Hij heeft aan de leerkrachten uitgelegd dat als de actie opgeschort wordt, het probleem dan nog niet is opgelost en dan zullen zij over een week weer de straat op moeten. Volgens Valies werkt de regering precies als basja’s, zij alleen wil zeggenschap. De leerkrachten eisen een herwaardering en vooral respect van minister Peneux. De leerkrachten willen ook terug naar de oude structuur waarbij de leraren zelf bepalen op welke school en aan welke niveau ze les willen geven. Er zijn cijfers uitgegeven over de salarissen die de leerkrachten zullen krijgen, maar daar staan zij niet achter, omdat de bond er niet bij betrokken is geweest. “We willen geen peanut salaris meer”, aldus Valies. De bond eist een minimumsalaris van SRD 4000. Geerlings-Simons heeft beloofd dat zij zich zal inspannen voor een gesprek met de regering, de minister van Onderwijs en het parlement.

door Kimberley Fräser

 

More
articles