Het gehele parlement heeft gisteren tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblée (DNA) unaniem laten weten niet bepaald blij te zijn met de wijze waarop de regering is omgegaan met de Suralco/Alcoa kwestie. Het feit dat men zaken via de pers moet vernemen en dat de minister geen zinnig antwoord kan geven, omdat de gesprekken naar het niveau van de president c.q. presidentiële commissie zijn getild, droeg niet de goedkeuring van ‘s lands vergaderzaal.
Vanaf de aanvang van de beraadslagingen lieten vooral oppositieleden weten dat men eerder op de president had gerekend, omdat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, al had laten weten helemaal niet betrokken te zijn bij de recente gespreken met de multinational. Het college uitte ook zijn misnoegen over het feit dat het hier om een zeer belangrijk onderwerp gaat, desondanks was niet eens de helft van het kabinet aanwezig. Minister Dodson gaf ook geen breaking news aan het parlement, omdat alles bekend was via de media. Ook DNA-voorzitter Jeniffer Geerlings-Simons liet weten dat het eerder ingenomen standpunt van het parlement recht overeind staat en dat daarin geen verandering komt. Het komt erop neer dat er niet kan worden afgeweken van wat overeengekomen is in de Brokopondo overeenkomst. Als de Suralco aangeeft dat de aluinaardeproductie is gestopt, betekent het dat de maatschappij de overeenkomst heeft beëindigd. Een belangrijk punt daarbij is dat de stuwdam onmiddellijk in Surinaamse handen moet komen en wel in topconditie. Ook komen heel wat rechten van de Suralco daarbij te vervallen, stelden diverse assembleeleden.
Het parlement heeft verder benadrukt dat een eerder gesloten intentieverklaring tussen de regering en de Alcoa moet worden ingetrokken, omdat die het Surinaamse belang niet diende. Dat recent de presidentiële commissie verregaande uitspraken deed in de media, heeft de indruk gewekt dat de regering het besluit van het parlement in 2015 terzijde heeft gelegd. Zo zouden delen uit de intentieverklaring zijn gebruikt om gesprekken met de multinational te starten. De regering heeft bij monde van Dodson aangegeven dat er wordt gewerkt aan de definitieve overeenkomsten over de voornaamste vier onderhandelingspunten, de positie en voortzetting van de bauxietindustrie in Suriname, beëindiging van de relatie met Alcoa, de Afobaka krachtcentrale en de levering van stroom en de resterende bauxietvoorraden. De bewindsman gaf ook aan, dat maart van dit jaar als streefdatum is gepland om de definitieve overeenkomst te tekenen, daarbij erkende hij dat dit niet mogelijk is zonder het parlement. Wanneer de dam aan ons land wordt overgedragen, is er wel deskundigheid nodig om deze energiecentrale te kunnen onderhouden. Training is daarbij van groot belang. Dodson vertelde niet echt iets nieuws aan het parlement, duidelijk was dat het parlement niet te spreken was over de wijze waarop de regering is omgesprongen met deze zaak. Velen vroegen zich waarom de minister van NH die verantwoordelijk is voor het mijnbouwbeleid, totaal niet is betrokken bij de gesprekken. De vergadering is verdaagd naar donderdag 26 januari.