Santokhi : ‘Volk moet nu op straat gaan om erger te voorkomen’

Het is hoog tijd dat Surinamers de knoop doorhakken en op straat gaan om te protesteren tegen het beleid van de huidige regering onder leiding van Bouterse. De crisis waarin Suriname momenteel verkeert, zal een ergere richting opgaan, vooral omdat de regering dit jaar moet starten met het aflossen van de obligatielening. “Indien het volk wil voorkomen dat het land in een ergere situatie belandt, moet het volk op straat”, zegt Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, in een interview met De West. Afgelopen zaterdag hield de VHP een Opo Jari meeting in Commewijne. De bijeenkomst was druk bezocht.

De VHP-voorman gaf een terugblik van de gebeurtenissen in 2016. “In anderhalf jaar is het land armer geworden. Ik zie hier personen die angstig zijn voor hun toekomst.” Hij somde op dat de regering de SRD in anderhalf jaar tijd waardeloos heeft gemaakt, de gespaarde pensioenen van Surinamers, de kinderbijslag van kinderen heeft gestolen en ondernemers van hun productie en handel heeft bestolen. “De situatie is na anderhalf jaar uitzichtloos. Een ieder voelt het en ziet het.” Daarnaast vertelde Santokhi dat de mens in Suriname moet bidden om niet ziek te worden, gezien de verdere neergang van de gezondheidszorg. “Uw trots als Surinamer is ook nog afgepakt, de regering heeft van u een bedelaar gemaakt door op bedeltocht te gaan.” Door het vernietigende beleid van de regering zijn gezinnen volgens Santokhi afhankelijk geworden van sociale pakketten.

“U bepaalde vroeger zelf wat u met uw salaris ging kopen in de winkel, nu bepaalt Bouta wat u gaat eten door u een pakket te geven van SRD 60. Deze regering houdt de crisis in stand, zodat ze u kan controleren”, aldus Santokhi. Hij zegt het erg te vinden dat de regering alle adviezen van deskundigen, waaronder politici, om uit de crisis te geraken in de wind heeft geslagen. “Goede adviezen zijn terzijde geschoven alleen om de crisis te handhaven.” Voor Santokhi is 2017 het jaar dat het volk ontwaakt en strijdbaarder wordt. Zowel het bedrijfsleven als de burgerij moet in staat zijn om de verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken om een halt toe te roepen aan het vernietigend beleid van de regering Bouterse.

door Seshma Bissesar

 

More
articles