Burgers hekelen woekerprijzen voor water

Al enige tijd zijn er klachten over de woekerprijzen voor het leveren van water in gebieden waar geen waterleiding is. Naast de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zijn er ook wederverkopers die het water bij de SWM opkopen en dat doorverkopen aan burgers. De burgers betalen bij de wederverkopers een bedrag van SRD 40 per kubieke meter water. Edmond Blufpand, woordvoerder van de SWM, bevestigt dat er inderdaad particulieren zijn die water opkopen voor wederverkoop. De SWM verkoopt een kubieke meter water voor SRD 14, exclusief transportkosten. Bluf-pand zegt dat de transportkosten afhankelijk zijn van de afstand waar het water geleverd moet worden. Hij zegt dat de SWM vaak lange wachtlijsten heeft voor het leveren van water, waardoor mensen naar de wederverkopers gaan om water te laten leveren tot aan huis. Blufpand zegt dat de SWM het systeem `wie het eerst komt, wordt het eerst geholpen’, hanteert.

Hij benadrukt dat de SWM niet bevoegd is om controle uit te oefenen over wat mensen doen met het water nadat zij het gekocht hebben van de SWM. Blufpand denkt wel dat de wederverkopers binnen de wet handelen. Wij namen contact op met het ministerie van Handel en Industrie (HI) en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De heer Lemmerts van KKF, geeft aan dat alles wat met verkoop te maken heeft vergunningplichtig is, waaronder ook het verkopen van water door particulieren.

Daniëlle Sumter, onderdirecteur van HI, deelt ook mee dat verkopers vergunningplichtig zijn. Zij geeft aan dat particulieren die zonder vergunning water verkopen aan burgers door de Economische Controle Dienst (ECD) in verzekering gesteld kunnen worden, waarna er een proces-verbaal opgemaakt wordt. Zij roept burgers op een klacht in te dienen bij het ministerie zodat zij de daders kan opsporen.

Op de vraag als de SWM van plan is meer watertrucks aan te schaffen, zegt Blufpand, dat de SWM water uit de kraan prefereert. Hij geeft aan dat de SWM eraan werkt om binnen niet al te lange tijd alle gebieden te voorzien van waterleidingen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles