Brandpreventie

Brand is een van de meest vernietigende dingen die je kunnen overkomen. Zonder brandpreventie kan een klein vuurtje heel snel uitslaan in een grote brand. Zelfs wanneer de brandweer snel ter plekke is om de brand te blussen, kan de schade al groot zijn. Daarom moet je vooraf al je woonhuis/ bedrijfspand zo veilig mogelijk maken. Je moet stil staan bij de risico’s, want in de praktijk weten veel mensen niet hoe zij moeten omgaan met brandbeveiliging. Onder brandpreventie verstaat men het nemen van maatregelen ter voorkoming en beperking van brand, de gevolgen van brand en het waarborgen van de ontvluchting van personen. Om jou en je familie en/of personeel te beschermen tegen brand, wordt in dit artikel besproken wat je kunt doen om brand te voorkomen, wat te doen als er toch brand mocht uitbreken en waarom het hebben van één of meerdere rookmelders in huis/bedrijf zo belangrijk is.

Huis en bedrijf
Elk huis en elke onderneming moet beschermd zijn tegen brand, daarom is een goede brandpreventie essentieel. Om de veiligheid in jouw omgeving te waarborgen, is het essentieel om een aantal maatregelen te treffen die kunnen helpen bij brandpreventie. Daarbij moet je direct denken aan een brandblusapparaat en rookmelders. Om te weten welke brandblusser geschikt is voor jouw omgeving, moet je letten op bepaalde specifieke eigenschappen om de juiste brandblusser te kiezen.

Bluscapaciteit en schade
Elk brandblusapparaat heeft een andere bluscapaciteit. De effectiviteit van het brandblusapparaat hangt af van wat voor soort je kiest. Zo heb je poederblussers en schuimblussers. Een poederblusser is geschikt voor de meeste branden en heeft een zeer groot blusvermogen. Maar er zit ook een nadeel aan, dat is de grote schade aan elektronische apparatuur die de poederblusser veroorzaakt. Met een schuimblusser wordt schade juist volledig voorkomen en die is ook niet schadelijk voor mens en dier. De poederblusser heeft wel dit gezondheidsrisico.

Blustijd
Ook de tijd die je nodig hebt om een brand te blussen, verschilt per brandblusapparaat. De blustijd van een poederblusser van 1 kilo is 5 seconden, terwijl de blustijd van een schuimblusser 26 seconden is. De tijd kan op het moment dat er een brand plaatsvindt, heel veel verschil uitmaken.

Apparatuur kan brand veroorzaken
Apparatuur kan veel stroom trekken en heeft daardoor een grotere kans op het veroorzaken van brand. Als we praten over apparatuur, dan hebben we het over wasmachines, drogers, televisies, strijkijzers, toasters enz. Deze apparaten kunnen brand veroorzaken doordat stroom warmteontwikkeling geeft.

Rookmelders zijn onmisbaar
Rookmelders zijn van levensbelang, want als mensen slapen, ruiken zij niets. Daarom ademen de meeste slachtoffers bij brand rook in. Rook bevat veel giftige gassen en kan bewusteloosheid veroorzaken.

Soorten rookmelders
De meest gebruikte rookmelder is de optische melder. Deze melder neemt rook waar door middel van een lichtgevoelige sensor. Wanneer je rookmelders plaatst, kies dan een type dat je met elkaar kunt verbinden, gaat er één melder af, dan gaan de andere ook af.

Rookmelders hebben normaal een levensduur van tien jaar, maar je moet ze wel regelmatig testen of de melder nog werkt. Iedere rookmelder is voorzien van een testknop. Normaal gaat een batterij gemiddeld één jaar mee, maar sinds kort zijn er ook rookmelders waarvan de batterij tien jaar meegaat.

De beste plek voor een rookmelder:
• in de gang of ruimte tussen keuken en
woonkamer
• op elke verdieping
• altijd aan het plafond
• en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek

Niet bevestigen:
• in de keuken of de badkamer
• in de garage
• bij een ventilator of ventilatieopening

Brandveiligheid op de werkvloer
Goede voorlichting en duidelijke instructies zijn essentieel als het gaat om brandveiligheid. Werknemers moeten weten wat zij moeten doen bij een eventuele brand. Zij behoren te weten waar de brandblusapparaten hangen, maar ook waar de nooduitgangen zijn.

Veelgebruikte brandpreventieproducten:
• Rookmelder
• Brandblusser
• Vluchtmasker

Bij veel bedrijven zijn één of meerdere brandpreventiemiddelen aanwezig, maar vaak weten werknemers niet hoe zij die moeten gebruiken of nog erger, waar die zijn bevestigd. Daarom is het zeer belangrijk om het personeel te trainen voor brandveiligheid op de werkvloer en ze voor te bereiden door middel van een workshop.

Bronnen; https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandpreventie, http://www.mkbservicedesk.nl/62/is-jouw-bedrijfspand-wel-brandveilig.htm, https://www.feenstra.com/huisbeveiliging/info/brandpreventie/, http://werkveiligheidswijzer.nl/een-brandblusser-op-je-werk-is-dat-nodig-wij-geven-je-5-tips/, https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/rookmelders_zijn/, http://werkveiligheidswijzer.nl/veiligheid-op-de-werkvloer-zo-verbeter-je-die/,

More
articles