Marktwaarde per obligatie daalt op internationale markt

De marktwaarde per obligatie deel uitmakende van de obligatielening, die de overheid heeft afgesloten op de internationale markt, is gedaald. De marktwaarde van een obligatie was vastgesteld op USD 105, maar is intussen gedaald naar USD 98.50,-. Econoom Guillermo Samson,  zegt desgevraagd, dat dit komt doordat het vertrouwen bij de mensen, die de obligaties hebben gekocht, is afgenomen. Er is volgens hem geen vertrouwen in de economie van ons land, omdat de economische situatie in Suriname steeds erger aan het worden is. Samson denkt dat ook de vastgelopen samenwerking tussen de regering en het IMF ervoor gezorgd heeft, dat de waarde van een obligatie is gedaald. Hij benadrukt dat het IMF een internationale financiële organisatie is, die signalen stuurt op de internationale markt, wat de status is met betrekking tot de financiële rating van een land, met wie het samenwerkt.

De regering zou volgens afspraak per 1 januari de subsidie voor water- en stroomtarieven hebben afgebouwd. Echter heeft de regering zich niet gehouden aan de afspraken met als gevolg dat het IMF de tweede tranche uit de USD 478 miljoen heeft aangehouden.

Samson vertelt dat een obligatie een vaste rentedragende schuldbekentenis aan toonder is met een vaste rente. Deze obligatie moet op een bepaald moment binnen een vastgestelde termijn terugbetaald worden. Ook de koers speelt volgens hem een belangrijke rol, omdat dit voor een stukje vertrouwen en zekerheid zorgt. Samson zegt dat wanneer het vertrouwen wegvalt, de obligatiekopers pessimistisch worden. Deze ontwikkeling stuurt volgens hem een slecht signaal naar de overige landen in de wereld. Hij voorspelt dat toekomstige leningen duurder zullen worden voor Suriname op de internationale markt. “Wij zullen worden gezien als een Failed State”, aldus Samson. Hij geeft aan, dat Suriname volgens internationale rapporten behoort tot een van de landen met de slechtste economie in het Caraibisch gebied en dat wij voor komen op een lijst van landen als Haïti en Venezuela. Ook voor investeerders is dit geen goed teken. Samson vindt dat investeerders niet in ons land gaan investeren, omdat het investeringsklimaat slecht is. Ook de wetgeving en de toename van de criminaliteit zullen ervoor zorgen dat investeerders in plaats van Suriname in andere landen gaan investeren, waar zij beter worden geaccommodeerd.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles