January 3, 2017


Olieprijs stijgt naar hoogste niveau


January 3, 2017

De olieprijs is 2017 met een stevige stijging begonnen. Handelaren reageerden op berichten dat Koeweit zijn olieproductie heeft beperkt, waarmee het land voldoet aan de afspraken die eind vorig jaar binnen oliekartel OPEC werden gemaakt. De prijs van een vat Brentolie, maatgevend voor olie uit het Midden-Oosten en Europa, steeg vandaag in de ochtendhandel ruim 2 procent naar een tussentijds hoogtepunt van 58,37 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds medio 2015. De termijnmarkt voor olie was vandaag voor het eerst sinds de jaarwisseling weer geopend. De olie-exporteurs die lid zijn van de OPEC spraken onlangs af hun productie met ingang van dit jaar te verlagen, in een poging de zeer lage olieprijs omhoog te stuwen. Zij kregen vervolgens steun van landen die geen deel uitmaken van het kartel, zoals Rusland. Koeweit gaf vandaag aan de productie met 130.000 vaten per dag te hebben verlaagd.