Gemengde gevoelens bij reisbureaus over inwisselplicht

President Desiré Bouterse heeft op 30 september 2016 aangegeven, dat de regering de inwisselplicht wil gaan herintroduceren voor toeristen. Wij hebben enkele reisbureaus hierover gesproken. Anil Bhaggan, directeur van Satyam Holidays, tevens voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA), zegt dat hij de inwisselplicht als negatieve maatregel ziet voor de toerismesector. Hij is van mening dat de inwisselplicht ervoor kan zorgen dat er minder toeristen komen. Hij benadrukt dat er een hele keten, van taxichauffeurs, hotels tot restaurants etc., draait wanneer toeristen ons land bezoeken. Bhaggan hoopt dat de regering eerst een onderzoek verricht alvorens er wordt overgegaan tot het herintroduceren van de inwisselplicht. Hij merkt op dat er nu al toeristen bellen en vragen als de inwisselplicht inderdaad komt. Satyam Holidays, heeft in 2016 minder boekingen vanuit ons land gekregen in vergelijking met voorgaande jaren. In Nederland, waar het reisbureau ook gevestigd is, zijn er volgens Bhaggan het afgelopen jaar niet minder boekingen genoteerd. Jack Uden, directeur van Jack Tours & Travel, is van mening dat de inwisselplicht geen effect zal hebben op de toeristenstroom naar Suriname. Hij geeft wel aan dat een toerist over het algemeen niet van verplichtingen houdt, daarom hoopt Uden dat er verandering komt in de service op de luchthaven, zodat toeristen niet te lang hoeven te wachten na een lange reis. Hij zegt dat de regering ook moet gaan kijken hoe de inwisselplicht in het verleden heeft gewerkt en waarom deze verplichting toen stopgezet is.

Toch benadrukt Uden dat deze ontwikkeling in het verleden niet heeft geleid tot een terugval van toeristen. Hij beschrijft 2016 als een jaar waar niet op teruggekeken kan worden als een geweldig jaar. Jack Tours & Travel heeft in het afgelopen jaar duidelijk een terugval gehad. Uden geeft aan dat er wel een groei te merken is van het aantal mensen dat in de regio op vakantie gaat. Dit komt volgens Uden doordat mensen voor vakanties kiezen die hun portemonnee minder bezwaren.

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft onlangs bekendgemaakt in zee te gaan met de Nederlandse Vliegmaatschappij TUIfly. Van het jaar zullen de eerste samenwerkingsvluchten worden uitgevoerd. Uden beschrijft deze ontwikkeling als een die zeer te waarderen is. Hij merkt op dat TUIfly een andere doelgroep heeft, wat volgens hem betekent dat er een andere markt opengaat. Hij juicht deze samenwerking tussen de vliegmaatschappijen toe en hoopt dat ook de reisbureaus er voordeel uit zullen halen. Bhaggan wenste geen uitspraak over deze kwestie te doen, omdat hij nog niet alle informatie heeft over de samenwerking.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles