Anticorruptiewet niet voldoende voor corruptiebestrijding

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft een tal van wetten opgesomd ter goedkeuring in 2017, waarvan de Anticorruptiewet er een is. August Boldewijn, bestuurskundige, gevraagd naar een reactie, zegt dat de DNA-voorzitter heeft aangegeven, dat de bepalingen opgenomen in de Anticorruptiewet in de praktijk niet zullen werken. Hij vindt daarom dat de Wet openbaarheid van bestuur al sinds de vorige regeringen goedgekeurd moest worden. Dit zodat zaken die niet juist zijn, openbaar worden gemaakt. Als voorbeeld haalt Boldewijn de obligatielening aan die de regering op de internationale markt heeft afgesloten. Hij merkt op dat tot de dag van vandaag niet bekend is, wie allemaal deelgenomen heeft in de obligatielening. De Wet openbaarheid van bestuur zou hier volgens de bestuurskundige goed van pas te komen. Door deze wet zou bekend zijn wie allemaal deel heeft genomen in de obligatielening. Boldewijn verklaart dat het ook zo kan zijn dat de namen bewust niet worden bekendgemaakt, omdat het vermoedelijk om het witwassen van geld zou kunnen gaan.

De rekenkamerwet en Comptabiliteitswet moeten volgens hem samen gewijzigd worden, omdat deze wetten nauw met elkaar samenhangen. Boldewijn stelt voor dat de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) ingecalculeerd wordt in de Comptabiliteitswet, omdat de MOT volgens hem niet goed functioneert. Hij geeft aan dat de wet alleen gericht is op de banken, terwijl ongebruikelijke transacties vaak genoeg buiten de banken om worden gepleegd. Wat betreft de Anticorruptiewet, zegt Boldewijn dat deze wet te veel gericht is op Suriname zelf. Hij vindt het belangrijk dat een buitenlander (investeerder) ook een beroep op deze wet zou moeten kunnen doen. Als voorbeeld haalt hij een buitenlandse investeerder aan, die de garantie wil hebben dat zijn geld goed wordt besteed in een ander land. De bestuurskundige zegt dat het maken van wetten goed is, maar in de praktijk worden de wetten niet toegepast. Enkele wetten zijn: De Planwet, de Terugroepwet, en de Stedenbouwkundige Wet.

De president heeft in zijn nieuwjaarstoespraak aangegeven corruptie hard aan te pakken. Boldewijn zegt dat, wij dit al jarenlang horen, maar in plaats van dat de corruptie vermindert, wordt het volgens hem alleen maar erger. Hij ‘aanpakken van corruptie’ is volgens hem een cliché geworden.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles