Volk zal veel sociale pijn moeten weerstaan

Economisch bekeken is 2016 voor ons land absoluut niet positief geweest. De sluiting van vele bedrijven, de koersschommelingen en de financiële druk op de bevolking, zijn enkele gebeurtenissen van dit jaar. Om een economisch overzicht te kunnen krijgen van 2016 en een voorspelling voor het komende jaar, hebben wij gesproken met de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing. 2016 is voor hem een historisch jaar geweest, omdat onze welvaart nooit eerder zo achteruit is gegaan. Zelfs in de slechtste tijden is het nooit zo slecht gegaan. Als voorbeeld haalt Ramautarsing aan het jaar van de revolutie 1982, toen was de economische krimp 6,5 procent, dit jaar ligt die rond de 10 procent. Het volk kan zich volgens hem voorbereiden op heel veel pijnlijke maatregelen in 2017.

De VES-voorzitter drukt het volk op het hart om de sociale pijn te doorstaan om onze economie weer gezond te maken. Wat in dit proces volgens hem ontbreekt, is transparantie en het goed omgaan met geld vanuit de regering. Hij merkt op dat de regering doof en blind blijft voor hulp die wordt aangeboden. Ramautarsing benadrukt dat het gezond maken van de economie niet zal komen door te lenen, maar door hard te werken, te produceren en door ondernemerschap te stimuleren. Lenen zal volgens hem het probleem alleen maar naar de toekomst verschuiven.

De regering heeft haar uitgaven voor 2017 begroot op SRD 8.1 miljard en de inkomsten op SRD 4 miljard. Ramautarsing geeft aan dat de regering het verschil zal moeten halen door maatregelen te treffen om de inkomsten te verhogen. De verhoging van de benzineprijs is voor hem geen verrassing geweest, omdat de wereldmarktprijs voor benzine gestegen is. Ramautarsing verklaart dat de internationale ontwikkelingen aan ons land niet voorbij kunnen gaan. Al geruime tijd heerst er rust op de valutamarkt. Dit komt volgens hem door de obligatielening die de regering afgesloten heeft en de vele toeristen die vertoeven in ons land. Een heel vreemd verschijnsel op de markt is dat de US-dollar en de euro bijna 1 op 1 staan. De VES-voorzitter geeft aan dat dit  een internationale ontwikkeling is die komt door de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Door zijn uitlatingen is de positie van de US-dollar sterker geworden. Tot slot zegt Ramautarsing dat de VES zij zich zal blijven inzetten om onze economie gezond te maken door creatief ondernemerschap en niet door te lenen. Hij benadrukt dat de VES geen politieke organisatie is of zal worden.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles