Telesur gaat miljoenenlening zelf aflossen

Assembleelid Amzad Abdul, voorzitter van de commissie van rapporteurs, zegt dat er wijzigingen zijn aangebracht in de lening die Telesur wil sluiten bij de EXIM Bank van China om een breedbandproject uit te voeren. Het te lenen bedrag is van circa US-dollar 115 miljoen teruggebracht naar US-dollar 98 miljoen. “Deze lening zal na goedkeuring bemachtigd worden door de regering”, aldus Abdul vandaag bij de openbare vergadering over de Wet houdende machtiging aan de minister van Financiën tot afwijking van het obligoplafond voor de Staatsschuld. Het totaalproject kost US-dollar 115 miljoen, maar Telesur zal zelf met 15 procent van dit bedrag inkomen, waardoor de lening uiteindelijk US-dollar 98 miljoen bedraagt. Binnen het eerste jaar zullen de eerste resultaten volgens Abdul al merkbaar zijn. Daarnaast is er een gedegen plan ontwikkeld en een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Het assembleelid ziet geen enkele reden waarom zijn collega’s deze lening zouden afkeuren. “Stemt u tegen, dan keurt u het project af.” Dit project zou veel voordelen hebben, zowel voor de particuliere als de publieke sector, alsmede voor het bedrijf zelf indien het de komende vijftien tot twintig jaar nog goed in stand gehouden wordt. Abdul geeft aan dat Telesur het momenteel heel moeilijk heeft. Mocht deze lening worden afgekeurd, dan zal de continuïteit van het staatsbedrijf afnemen en zullen honderden werknemers afvloeien.

Hij zegt verder dat de regering op tijd is ingesprongen om het bedrijf nog draaiende te houden. De vele vragen die gesteld zijn rondom deze lening, zijn volgens de commissievoorzitter in voldoende mate beantwoord door zowel de regering als Telesur. Telesur zal ondersteuning krijgen bij de uitvoering van het project door Huawei, een van de grootste telecombedrijven.

Bij enkele oppositieleden zijn er nog steeds gemengde gevoelens over de lening. Asiskumar Gajadien vindt dat er niet voldoende informatie wordt verstrekt door de regering rond leningen. Hoewel hij openstaat voor ontwikkelingen, zou er in deze zaak volgens hem meer uitleg gegeven moeten worden. Dat Telesur de lening zelf gaat betalen, is positief, maar het moet niet bij praten blijven. Daarom zou er volgens Gajadin onderzocht moeten worden hoeveel schulden Telesur momenteel heeft. Dit staat volgens het assembleelid niet in het business plan dat onlangs gepresteerd is in De Nationale Assemblee.

door Kimberley Fräser

 

 

More
articles