Criminaliteit grootste zorgpunt winkeliers 2016: het jaar van verlies

Alsof de problemen van de winkeliers al niet genoeg zijn, wordt criminaliteit nu ook als grootste zorgpunt aangegeven. Dit zeggen Rudie Balak, voorzitter van de Winkeliersvereniging en Raymond Hasnoe van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers, naar aanleiding van de toenemende criminaliteit. Winkeliers worden dagelijks overvallen. Dit komt niet alleen door de precaire situatie, maar ook door de feestdagen, waardoor de criminelen nog meer in actie komen. Veel winkeliers voelen zich onveilig op dit moment. Balak geeft aan dat de veiligheid ook niet gegarandeerd is. De Bikers Unit van de politie die voor de veiligheid in de binnenstad moet zorgen, is volgens Balak nauwelijks aanwezig. Hij hoopt dat hier gauw een verandering in komt. Volgens Hasnoe heeft de aanpak van de criminaliteit topprioriteit.

Terugblik
Dit jaar hebben de winkeliers als heel slecht ervaren. “Het is het jaar van verlies voor de winkeliers”, aldus Balak. Honderden ondernemers hebben hun deuren gesloten en zijn vertrokken naar hun land van herkomst. Dit door de dalende koopkracht, verhoogde prijzen van goederen en steeds minder omzet. Voorzitter Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), voorspelde dat er in 2017 minder geïmporteerd zal worden. Balak zegt dat de regering daarom nu stappen moet ondernemen, mocht de situatie werkelijk zover komen. De regering moet de samenleving de garantie geven dat er genoeg lokale goederen verkrijgbaar zullen zijn en dat die niet veel duurder zullen zijn dan geïmporteerde goederen. Balak hoopt niet dat Suriname weer in de situatie van ’82 terechtkomt.

Verwachtingen
Volgens Hasnoe zijn de winkeliers aan hun lot overgelaten. Voor het komende jaar verwachten zowel Hasnoe als Balak geen verbetering. De situatie in het land wordt steeds slechter, maar toch blijven beiden positief en zijn zij bereid middels dialoog tot oplossingen te komen. Hansoe zegt dat de gesprekken met de regering ertoe hebben geleid dat bepaalde maatregelen niet door zijn gegaan, zoals de tweede stroomverhoging, enorme benzineverhoging, voertuigen -en wegenbelasting. Echter verwacht hij dat deze maatregelen in 2017 toch zullen worden doorgevoerd, vanwege het Inter-nationaal Monetair Fonds. Een ander pluspunt noemt hij het contract van US-dollar 30 miljoen dat minister Hoefdraad onlangs heeft gesloten met Saoedi-Arabië. Dit bedrag zal gebruikt worden om de importkosten op basisgoederen laag te houden, hij hoopt wel dat de verenigingen hierbij betrokken worden.

More
articles