Rusland: DNA wil met wijziging wetten vervolging ambtsdragers ontlopen

“Wanneer wij weten dat de politieke wil niet aanwezig is om uitvoering te geven aan wetten, dan sta ik hier met gemengde gevoelens om te praten over de Anticorruptiewet”, zo sprak NPS-volksvertegenwoordiger Gregory Rusland gisteren in het parlement bij de vervolgbehandeling van de Anticorruptiewet. Rusland hekelde de zoveelste poging van de coalitie tot aanpassing van een wet die ertoe moet bijdragen dat sancties tegen ambtsdragers binnen de bestaande wet ontlopen worden.

Rusland betoogde dat de wet sinds 2002 weer op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) staat en nu wederom met de vele aanpassingen. Hij zei dat corruptie enorme schade toebrengt aan de mogelijkheden van het volk en dat die daarom bestreden moet worden. “Maar wanneer wetten worden behandeld, dienen die ook nageleefd te worden. We kunnen niet een situatie hebben, dat wanneer de wet niet in ons straatje past, wij die proberen door te voeren om de consequenties van die wetten ongedaan te maken.”

De assembleevoorzitter haalde de recent gewijzigde Terugroepwet van de volksvertegenwoordigers aan die volgens hem met man en macht binnen DNA wordt bestreden. Dat gebeurt om zo ervoor te zorgen dat teruggeroepen leden nog hun bijdrage kunnen blijven leveren in de coalitie binnen de assemblee. Hij noemde voorts de wijziging in de wet op het leningenplafond waarbij volgens hem steeds wegen worden bewandeld om ervoor te zorgen dat monetaire autoriteiten sancties binnen de wet kunnen ontlopen.

Er ontstond tumult in het parlement na deze uitspraak, omdat parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vond dat zij de uitspraken van Rusland de hamer niet kon laten passeren. Geer-lings-Simons wilde weten om welke wijzigingen het specifiek gaat. Tijdens het gehaal en getrek dat vervolgens ontstond, zei Rusland dat Geerlings-Simons niet met hem in discussie zou moeten gaan als voorzitter. “Heer Rusland, ik moet, want ik moet de orde houden”, reageerde de assembleevoorzitter. Rusland bleef erbij dat het gaat om een gelegenheidswetgeving bestemd om gezagsdragers te beschermen tegen vervolging. Nadat er minutenlang gekibbeld werd over deze formulering, schorste Geer-lings-Simons de vergadering. De schorsing werd na ongeveer een half uur hervat waarna de beraadslagingen voortgang konden vinden.

More
articles