Suriname potentiële kweekvijver IS

Volgens de geopolitische site van de informatieketen France Info, is het Caraïbisch gebied, en met name Trinidad & Tobago, een kweekvijver voor het rekruteren van strijders voor de Islamitische Staat (IS). Bij het rekruteren wordt er gebruik gemaakt van drugsroutes, vandaar dat Suriname behoort tot een van de landen waaruit rekruten afkomstig zijn.
Het blad van France Info, genaamd `Geopolis’, maakte op 21 december melding van de gevaren van het Caraïbisch gebied. Volgens informatie van gevangen strijders in Syrië en Irak, zouden er minsten een dertigtal strijders uit Trinidad &Tobago hebben gevochten in de strijd. De overheid van dat eiland vreest nu voor de terugkeer van die strijders.
`Met een bevolking van slechts 1,3 miljoen behoort Trinidad & Tobago tot een van de landen met het grootste aantal personen dat is vertrokken om te vechten voor de Islamitische staat’, verklaarde Middle East Eye op haar site. Trinidad & Tobago staat op de 14de rang van landen die de meeste strijders heeft geleverd voor IS.
In 2016 zijn negen strijders door de Turkse autoriteiten aangehouden. Zowel criminologen van Trinidad & Tobago als gezanten van de Verenigde Naties, hebben in 2015 aangegeven dat de eilanden worden gebruikt als rekruteringsterrein voor de terroristische organisatie IS.
Het dagblad ‘War on the Rocks’ zegt evenwel dat de wortels van de radicale islam op Trinidad & Tobago niet afkomstig zijn van de Indo-Trinidadianen, maar eerder van de afstammelingen van de tot slaaf gemaakte Afro-Trinidadianen.
De redenen hiervoor zouden zijn het slechte beheer van staatsinkomsten, grootschalige corruptie en de toenemende werkeloosheid onder jongeren. Allemaal factoren die het rekruteren van radicale islamieten vergemakkelijkt.
En het zijn juist die factoren, die parallel lijken te lopen met Suriname, die het rekruteren van IS-strijders in ons land zou bevorderen. Suriname lijkt op het eerste gezicht ver van Trinidad, maar de IS-leden zouden op sluwe wijze de al reeds gevestigde drugsroutes gebruiken om zich een weg te kunnen banen op grondgebieden in de regio.
`De Trinidadianen zouden zijn vergezeld door andere Caraïbische inwoners, dit keer afkomstig uit Haïti, Barbados, Jamaica, de Cayman eilanden, Venezuela, Suriname, maar ook de Franse Antillen’, wist Trinidad Newspaper te vertellen. De poreuze grens met Suriname, alsook de problematiek van de Haïtianen dragen dus niet bij aan antiterrorismebestrijding.
Volgens Geopolis zouden de Verenigde Staten van Amerika 48,4 miljoen dollars hebben toegezegd aan Trinidad & Tobago om de veiligheid op meerdere fronten aan te pakken op het eiland. Een eerste bijdrage was al geleverd in 2009 met de strijd tegen drugshandel.

More
articles