Meer wetgeving nodig om corruptie te bestrijden

Het wetsontwerp van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Inter-American Convention against Corruption, die op 4 juli 2002 in werking is gesteld in Suriname, is volgens DOE-voorzitter Carl Breeveld, niet voldoende om corruptie adequaat te voorkomen en te bestrijden. Daarom pleitte hij gisteren tijdens de behandeling van de Anticorruptiewet in De Nationale Assemblee voor een aantal wetten dat de Anticorruptiewet moet stimuleren. De huidige Anticorrupiewet, waarover zoveel gesproken wordt, biedt volgens Breeveld niet voldoende uitleg over wat er precies bedoeld wordt met corruptie. Volgens hem moeten veel zaken in de Anticorruptiewet verscherpt worden. Ook vindt hij dat andere wetten in het kader van corruptiebestrijding, eveneens grondig bekeken moeten worden, zoals onder andere de Wet Openbaarheid van Bestuur, Wet op de Jaarrekening, aanpassing van de Comptabiliteitswet. Tevens pleit Breeveld voor het operationaliseren van het onderzoeksrecht van het parlement en de versterking van controle-instituten, waaronder de CLAD en de Rekenkamer.

Breeveld stelde deze wetten voor omdat de impact van corruptie zo groot kan zijn dat het de ontwikkeling van een land kan ondermijnen. Hij wees er ook op dat corruptie de realisatie van de Substainable Development Goals (SDGs) die door de Verenigde Naties (VN) zijn vastgesteld, blokkeren. Daarom vindt hij het noodzakelijk dat de Anticorruptiewet wordt aangenomen. Verder betreurt hij de toestand van de afgelopen jaren. Hoewel de huidige president, Desiré Bouterse, in 2010 volgens Breeveld verklaarde dat er een kruistocht tegen corruptie gevoerd zou worden, staan Carifesta, Naschoolse Opvang, de bouw van het ziekenhuis in Wanica, schoolboekenproject, pakkettenverstrekking en de levering van zand, haaks op deze uitspraak.

Het DNA-lid meent twijfels te hebben over de politieke wil van politieke leiders, omdat er steeds een slachtofferrol aangenomen wordt om de corruptie te bespreken. Breeveld deelt zelf de mening niet dat corruptie wereldwijd is en daarom moeilijk te bestrijden is. Hij is de mening toegedaan dat op deze wijze corruptie in stand gehouden wordt.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles