Santokhi: ‘Staatsolie in grote financiële problemen’

De Staatsolie maatschappij heeft grote schulden. Voor wat de overeenkomst met de goud multinational Newmont betreft, zou Staatsolie zijn aangewezen als partner  vanuit de overheid om 25 procent  van de Newmont productie te moeten krijgen. Echter kan Staatsolie deze royalty’s niet in haar kas doen, omdat het gehele bedrag van de Newmont deal bestemd is voor aflossingen van schulden die gemaakt zijn door Staatsolie. Dat zegt VHP-parlementariër Chandrikapersad Santokhi aan De West.

Santokhi zegt verder dat Staatsolie het totaalbedrag aan schulden altijd geheim heeft weten te houden. “Van de 550 miljoen Amerikaanse dollars die de Staat Suriname van de internationale kapitaalmarkt geleend heeft, is 300 miljoen Amerikaanse dollars overgemaakt op de rekening van Staatsolie. Dat geld is bestemd voor het aflossen van de schulden. Dit geeft ook weer dat de schuld van Staatsolie veel hoger is dat wat men aan het parlement heeft voorgehouden.” Volgens Santhoki is er in de maand augustus een gesprek geweest met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij gaven aan dat ze ook niet wisten hoe groot de schulden van Staatsolie zijn. Dit maakt dat het IMF zijn beleid ombuigt omdat het wil weten wat de schuldpositie van al de parastatale bedrijven in Suriname is.

Gelet op de schuldpositie, krijgt de Staat ook minder dividend. Santokhi: “Dit is het trieste van het verhaal. We hadden gehoopt dat Suriname nu al zou kunnen profiteren van de goudinkomsten. Echter is dat niet het geval, omdat het leningenbeleid van deze regering een heel slecht beleid is. Wat een gouddroom voor Suriname had moeten worden, is een nachtmerrie geworden.”

-door Ivan Summerville-

 

More
articles