Maatregelen regering brengen volk verder bergafwaarts

De econoom Guillermo Samson, is van mening dat de maatregelen die steeds worden genomen door de regering om invloed uit te oefenen op de fluctuerende koers en illegale handelaars, het volk verder bergafwaarts zullen brengen. De maatregelen die genomen worden, ziet hij als een middel om de kleine man niet in staat te stellen om over deviezen te beschikken. Samson zegt dat er steeds maatregelen genomen worden, terwijl er geen wetgeving voor deze maatregelen bestaat. Hij noemt als voorbeeld de maatregel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die heeft vastgesteld dat bij een storting van euro/US-dollar 3000, de cliënt moet bewijzen van waar het geld afkomstig is. Ook heeft de regering US-dollar 5 miljoen in de markt gestopt om het tekort aan US-dollar in te lopen.

Het steeds grijpen naar diverse maatregelen om invloed uit te oefenen op de vreemde valuta die in circulatie is, ziet Samson als een bewijs dat de economie van het land vastzit. Hij zegt dat er geen deviezen zijn en dat maakt dat de koersontwikkeling een stijgende trend zal blijven vertonen.

Hoewel de overheid diverse maatregelen treft om invloed te hebben op de deviezenmarkt, is Samson van mening dat de regering geen moeite doet om de economie van het land te verbeteren. Volgens hem streeft de regering naar het bevoordelen van zichzelf en mensen uit haar directe kringen door de deviezen onder een directe controle te houden. Daarnaast geeft hij ook aan dat de regering geleend geld gebruikt om de koers omlaag te brengen. Echter meent de econoom dat de koers niet op zo een wijze gestabiliseerd kan worden, hij geeft nadrukkelijk aan dat het geleende geld in de productiesector geïnvesteerd moet worden, wil de regering een verbetering van de economie zien.

Verder haalt hij ook de maatregel van het ministerie van Handel en Industrie (HI) aan waarbij is aangegeven, dat het verboden is om goederen en diensten aan te duiden in vreemde valuta. Samson stelt dat als dit verbod aan winkeliers en handelaren wordt opgelegd, zij vooruit zullen lopen op de koersontwikkeling, dit zal vooral ten nadele van het volk komen. De goederen zullen zodanig geprijsd worden dat winkeliers geen verlies lijden, wat inhoudt dat de prijzen verhoogd worden, ook zullen de winkeliers de prijzen steeds moeten aanpassen. Dit maakt dat ze administratief meer werk hebben, dus het personeel zal meer betaald moeten krijgen. Dit heeft tot gevolg dat zo een onderneming achteruit gaat, waarbij het personeel gesaneerd moet worden om het hoofd boven water te houden.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles