EBS gaat achterstand stroomaanvragen inlopen

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) gaat het komend jaar alle achterstanden van stroomaanvragen inlopen. Op dit moment zijn er ongeveer 2.300 aanvragen die moeten worden gerealiseerd. Directeur Rabindre Parmessar zei vandaag tijdens een persconferentie op het Ogane-complex te Livorno, dat het bedrijf voor dit jaar meer dan 5000 nieuwe aanvragen heeft afgehandeld. Volgens Parmessar is het belangrijk dat er vernieuwingen worden gebracht aan het huidige elektriciteitsnet van ons land. Hij gaf te kennen dat er iets meer dan 400 transformatoren in voorraad zijn, terwijl er in januari een tweede assortiment komt. Deze transformatoren zullen in januari worden geïnstalleerd, waardoor het bedrijf in het derde kwartaal van 2017 alle achterstanden zal hebben ingelopen. Parmessar bood zijn verontschuldigingen aan de mensen aan die nog steeds wachten op hun aansluiting.

Volgens de EBS-directeur zijn er nauwelijks gebieden in ons land waar het elektriciteitsnet niet overbelast is. Zonder een beschuldigende vinger te wijzen, zei Parmessar dat in de afgelopen decennia men de behoefte aan elektriciteit niet heeft kunnen bijbenen. Hij zei dat er een toename is van elektriciteitsverbruik en stroomaanvragen. Het is daarom van belang dat de EBS in de gelegenheid wordt gesteld om aan de randvoorwaarden te voldoen.

Er zijn verschillende projecten ingediend bij internationale instituten voor goedkeuring om studies te verrichten. Een van deze studies is het opwekken van elektriciteit door middel van gas. Volgens de directeur gaat het om een vijftal programma’s.

Er is een hele discussie gaande over de aansluitkosten van de EBS die in Amerikaanse dollars betaald moeten worden. Volgens Parmessar is men niet verplicht zijn om deze valuta te betalen. Hij benadrukte ook dat de EBS rekening moet houden met de wisselkoers die niet stabiel is. Volgens Parmessar hanteert de EBS de officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en benadrukte nogmaals dat het bedrijf niemand verplicht om in USD te betalen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles