Monetaire reserve opnieuw licht toegenomen

Statistieken staatsschuld niet beschikbaar

De monetaire reserve van Suriname is per 30 november 2016, na de eerdere toename in oktober, opnieuw toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de monetaire reserve in november met USD 23 miljoen is gestegen van USD 371 miljoen naar USD 394 miljoen. Dit is een stijging van 6 procent ten opzichte van oktober.

De USD394 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD319 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), USD37 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het IMF), USD 13 miljoen voor de IMF-reserve positie en USD25 miljoen goud (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).

De lichte stijging van onze monetaire reserve is voornamelijk te danken aan een toename van de deviezenreserve van USD 297 miljoen naar USD 319 miljoen. Verder is de goudreserve toegenomen met USD 2 miljoen, vanwege een stijging van het volume aan goud van 18.000 naar 21.000 of fine troy ounces. De overige componenten van de internationale reserve zijn licht gedaald. Zo zijn de IMF reserve positie en de bijzondere trekkingsrechten bij het IMF met respectievelijk USD 0,1 miljoen en USD 0,8 miljoen gedaald.

De stijging van de monetaire reserve heeft nog geen impact gehad op de valutamarkt, aangezien ons land wederom wordt geconfronteerd met een omhoog schietende wisselkoers voor vreemde valuta. De ene na de andere maatregel van onze moederbank, is helaas onsuccesvol gebleken. De afgelopen twee weken hebben enkele maatregelen zich in rap tempo opgevolgd. Ten eerste is besloten dat de cambio’s geen Euro’s aan het publiek mogen verkopen, maar dat deze aan de banken verkocht dienen te worden. De banken kunnen op hun beurt echter niet voldoen aan de grote vraag aan vreemde valuta, wat de koers opnieuw opdrijft. De zwarte markt krijgt daardoor de mogelijkheid om hoogtijdagen te vieren. Ten tweede is sinds gisteren, 15 december, bekendgemaakt dat de herkomst van middelen voor elke storting vanaf USD 3.000 of Euro 3.000 verantwoord moet worden (dit was voorheen, naar internationale standaarden, een bedrag van USD 10.000 en Euro 10.000). Deze maatregel moet het witwassen van zwart geld tegengaan en moet voor een verdere ordening van de valutamarkt zorgen. Tenslotte, zal de Staat via de banken interveniëren door USD 5 miljoen de markt in te pompen. De verantwoordelijken die dit in goede banen dienen te leiden, namelijk de Governor van de CBvS en de Minister van Financiën, zijn beiden uitlandig. Het is wederom afwachten wat het effect van deze maatregelen van de monetaire autoriteiten zal zijn. Alle voorgaande maatregelen zijn, zoals eerder gezegd, helaas onvruchtbaar gebleken.

Staatsschuld statistieken

Normaal gesproken wordt de stand van de monetaire reserves en van de Staatsschuld simultaan bekendgemaakt, alhoewel de statistieken altijd een maand achter op die van de monetaire reserves lopen. Echter is de website van het Bureau voor de Staatsschuld al enkele dagen offline. Aan het begin van de week kon desbetreffende website nog gevonden worden, met de mededeling dat die offline is. Per vandaag, 16 december, is de website niet op het internet te vinden. De Staat heeft niet bekendgemaakt dat de website offline is of wat de reden daarvan is. Het geen gehoor geven aan de aloude roep naar openbaarheid van bestuur door de regering, wordt hiermede verder onderstreept.

More
articles