Meest gebruikte bankbiljet Venezuela vandaag uit roulatie

President Maduro besloot zondag jongstleden per decreet dat de coupures van honderd nog maar tot donderdag geldig zijn. Wie zijn geld niet voor die tijd op een bankrekening heeft gestort, of geen bankrekening bezit, kan de biljetten daarna nog gedurende tien dagen inwisselen bij de centrale bank. Daarvan zijn echter maar twee filialen in het hele land. Er zijn 6 miljard briefjes van 100, dat is bijna de helft van alle biljetten die in omloop zijn. De banken waren zoals gewoonlijk op maandag gesloten. Dinsdag werd het leger ingezet om de rijen bij banken in goede banen te leiden. Hoewel de coupures nog tot vandaag te gebruiken waren, zijn er sinds zondag al een hoop winkels die de biljetten niet meer aan wilden nemen.

De biljetten van 100 zijn de meest waardevolle biljetten in Venezuela. Ze kosten 20 eurocent op de zwarte markt, 1,50 euro volgens de officiële koers, en 10 euro volgens de koers die alleen toegankelijk is voor de regering en door haar geselecteerde bedrijven. Een kopje koffie in een café in hoofdstad Caracas kost ongeveer 600 Bolivar.

Vorige week besloot de regering nieuwe bankbiljetten uit te geven. Het grootste biljet wordt dan 20 duizend Bolivar. Dat biljet moet de hoeveelheid bankbiljetten die Venezolanen vanwege de gierende inflatie met zich meezeulen wat hanteerbaarder maken. Maar het nieuwe geld is nog niet gedrukt, en het is volkomen onduidelijk hoe de Venezolanen de tussenliggende periode moeten overbruggen.

Hamsterende criminelen

Volgens Maduro is de maatregel nodig in de strijd tegen de ‘internationale maffia die de regering van Venezuela ten val wil brengen’. De socialistische autocraat beweert dat er sprake is van een economische oorlog tegen Venezuela. De rechtse oppositie zou samenspannen met de Verenigde Staten en Colombia met als doel een einde te maken aan de Bolivariaanse revolutie die zeventien jaar geleden is gestart door de inmiddels overleden Hugo Chávez. Maduro stelt dat er in Colombia en Brazilië pakhuizen vol liggen met briefjes van 100 Bolivar. In totaal zou het gaan om 300 miljard Bolivar. Dat geld zouden de ‘maffialeden’ bewust achterhouden om de economie schade toe te brengen. De hamsterende criminelen zijn er volgens Maduro schuldig aan dat er de laatste weken nauwelijks nog geld uit de Venezolaanse pinautomaten komt.

More
articles