Groot deel Oost-Suriname onbewaakt

Het overgrote deel van Oost-Suriname wordt niet door militairen en of agenten bewaakt. Dat baart de districtscommissaris van Tapanahony, Margaretha Malontie, zorgen. Afgelopen week is het Braziliaanse rovers gelukt om drie militairen van hun wapens te beroven. De militairen, die gestationeerd waren te Stoelmanseiland, moesten ongeveer anderhalf uur varen naar Damoetoekreek alwaar de beroving had plaatsgevonden. “De afstand die de militairen met een vaartuig moesten afleggen, geeft direct aan dat niet alle gebieden in Oost-Suriname bewaakt zijn”, zegt Malontie.

Zij vertelt aan De West dat als je het gebied vanuit Albina in het district Marowijne bekijkt, er een post te Snesi Kondre is. Daarna is het vijf uur varen om de volgende post te Stoelmanseiland te bereiken. Voor Stoelmanseiland is er het Paramaccaanse gebied met ruim 50-60 kampen en een aantal dorpen.

Malontie geeft aan dat er niet overal militairen en of agenten zijn, zo vond de beroving op een goudveld plaats.

Ook daar is er geen veiligheid, iets waar ook ondernemers de dupe van worden. “Vooral de maand december doen zich veel berovingen voor. Misschien zou het goed zijn als de goudondernemers hun eigen security ter hand nemen om op die manier berovingen te voorkomen.”

De politiepost te Stoelmanseiland is nog in aanbouw. Er was nog een nieuwe post in aanbouw, maar die kon niet afgebouwd worden, omdat de aannemer nog niet over zijn geld beschikt. “De roep naar een politiepost is enorm. Ik heb zelfs een woning van de bestuursdienst aangeboden aan de politie. De afspraak is dat ze het als een hulppost zullen gebruiken in afwachting op de eigenlijke politiepost. De woning is geaccepteerd, maar is nog niet door de agenten in gebruik genomen.”

De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, vertelt aan De West dat er niet veel geld is. In het verlengde daarvan zegt de bewindsvrouw dat er nu 110 rekruten zijn en dat er nog 150 bij zullen komen. “Men zal langzamerhand voor een verandering zorgen, maar de rekruten moeten eerst getraind worden. Er komt een langzame, maar een zekere verandering om het tekort aan agenten te verhelpen.”  Op de vraag van De West waarom het aangeboden huis niet of nog niet bemand wordt, zegt de minister dat je behalve de mensen, ook nog voedingsgeld, vervoersgeld en transportgeld moet hebben.”  De minister benadrukt dat detachering veel geld kost en dat ze mensen geen valse hoop wil geven. Vast staat dat men langzaamaan een verandering in de situatie zal merken.

-door Ivan Summerville –

 

More
articles