Duitsland niet verplicht te compenseren voor Goslar

Arnold Kruisland, oud-diplomaat, gevraagd naar een reactie als Duitsland, Suriname zou moeten compenseren voor het tot zinken brengen van de Goslar in de Surinamerivier, zegt dat Suriname, Duitsland niet daartoe kan dwingen, omdat de Goslar geen oorlogsschip was. De Goslar zou door de toenmalige autoriteiten in Suriname in beslag worden genomen, vandaar dat de bemanning ervoor koos om het schip tot zinken te brengen. Als het schip met oorlogsmotieven de Surinaamse wateren binnen was gevaren, dan zou Suriname volgens Kruisland wel een compensatie kunnen afdwingen. Volgens Kruisland is het schip een onlosmakelijk deel van Suriname geworden door de jaren heen, daarom moet er een goede reden zijn om het schip te bergen.

Hij geeft aan dat Duitsland in het verleden aangeboden heeft om het schip te verwijderen, maar de toenmalige Surinaamse regering heeft geen toestemming hiervoor gegeven. Dit naar aanleiding van onderzoeksresultaten toen, waaruit bleek dat bergen van de Goslar tot gevolg zou hebben dat de haven dicht zou slibben. Kruisland zegt dat er opnieuw een gedegen onderzoek gedaan moet worden voordat besloten wordt om het schip te bergen.

Het bergen van de Goslar zal volgens hem betekenen dat de stroom in de Suriname-rivier zal toenemen. Kruisland vraagt zich af of de pilaren van de Wijdenbosch brug daar sterk genoeg voor zijn. Het is ook belangrijk om te weten als de modderstroom door de jaren heen van  richting is veranderd. Kruisland verklaart dat er dan regelmatig gebaggerd zal moeten worden, wat de nodige kosten met zich meebrengt. Hij benadrukt nogmaals dat onderzoek van groot belang is om de Goslar te kunnen bergen. “De Goslar is een symbool uit de Tweede Wereldoorlog”, aldus Kruisland.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles