Bond CBvS vanavond bij Bemiddelingsraad

De personeelsbond van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Algemene Bond voor Bankpersoneel in Suriname (ABBS), voert vanavond zijn eerste gesprek met de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname, samen met de directie van de bank. Nadat er vorige week een prikactie is gehouden om aandacht te trekken voor de ontevredenheid van het personeel, heeft de bond besloten de hulp in te roepen van de Bemiddelingsraad, omdat er geen overeenstemming bereikt is met de directie. De Bemiddelingsraad heeft beide partijen opgeroepen voor een gesprek vanavond. In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is er overeengekomen dat de directie van de CBvS en de personeelsbond met elkaar dienen te onderhandelen over een nadere aanpassing van de salarissen, wanneer er een sterke stijging van de kosten van het levensonderhoud zich voordoet gedurende de looptijd van de cao. Echter is er van de kant van de directie geen gehoor gegeven aan deze overeenkomst.

Lesley Blokland, voorzitter van ABBS, zegt dat de acties hiermee niet zijn beëindigd, maar dat ze voorlopig zijn opgeschort.

Blokland zegt dat de Bemiddelingsraad na beide partijen gehoord te hebben een oordeel zal vellen. De raad zal conform de cao een besluit nemen, dat een tussenweg moet vormen voor de partijen die een geschil hebben met elkaar. Het oordeel dat de raad vanavond zal vellen, zal volgens Blokland bindend zijn voor zowel de bond als de directie. De hulp van de Bemiddelingsraad is ingeroepen nadat de directie van CBvS herhaaldelijk duidelijk heeft gemaakt aan ABBS dat er geen looncorrectie toegekend kan worden aan het personeel, vanwege de situatie waarin de bank zich bevindt. De directie zegt dat de bank in de rode cijfers zit en dat er verlies wordt geleden. Toen de inflatie een percentage van 25 procent bereikte, heeft de directie van de CBvS het personeel een loonsverhoging gegeven van 5 procent. Echter heeft de inflatie een percentage van 80 procent bereikt en zijn nadere loonaanpassingen tot nog toe uitgebleven.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles