Economische ontwikkeling mag duurzaam bosbeheer niet belemmeren

De ontwikkeling die teweeg gebracht moet worden met het Herstel- en Stabilisatieplan van de regering, mag geen belemmering vormen voor een duurzaam bosbeheer. In het kader van dit plan, zullen er gronden beschikbaar gesteld worden voor nationale en internationale investeerders die actief zijn in diverse sectoren om zo de ontwikkeling van met name de productiesector te bevorderen. Hoewel de regering ernaar streeft om economische ontwikkeling te brengen in het land, mag deze niet ervoor zorgen dat ons bos verwaarloosd wordt, waardoor er verdere ontbossing en bosdegradatie zal plaatsvinden in bepaalde gebieden. Dit stelde de minister van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), Steven Relyveld, vandaag tijdens een workshop in het Lalla Rookh gebouw betreffende de oorzaken van ontbossing in Suriname. Hij benadrukt dat er op een duurzame wijze omgegaan moet worden met onze bossen.  Suriname bestaat voor 90 procent uit bos, wat maakt dat Suriname behoort tot de kleine groep landen die zich kenmerkt vanwege hun hoge bosdekking en lage ontbossingsgraad.

De minister voegde eraan toe dat het beschermen en behouden van de bossen, niet haaks moet staan op de ontwikkeling van het land. Het is daarom belangrijk dat er tussen de verschillende stakeholders een goede communicatie bestaat. Relyveld meent ook dat er goed overwogen moet worden welke gebieden voor duurzame houtkap en andere productieactiviteiten gebruikt zullen worden. De minister haalde ook aan dat bij het ontplooien van een bosachtig gebied, er altijd gewerkt moet worden met de richtlijnen van Nimos, SBB, United Nations Development (UNDP) en  van de regering. Dit geldt ook voor de dorpsgemeenschappen die gemeenschapsbossen toegewezen hebben gekregen door de overheid.

De bedoeling van de workshop was om verschillende nationale organisaties en individuen bij elkaar te brengen om te praten over de inhoud van het voorlopig studierapport betreffende de oorzaken van ontbossing, bosdegradatie en de uitdagingen voor REDD+ activiteiten. Met REDD+ activiteiten worden activiteiten bedoeld die de uitstoot van gassen verminderen als gevolg van ontbossing en bosdegradatie. REDD+ biedt een unieke kans voor Suriname om ondanks zijn versnelde economische ontwikkeling, de uitstoot van gassen laag te houden.

Dit project kon uitgevoerd worden door de samenwerking tussen het Nationaal Instituut voor Milieu in Suriname (Nimos), de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en door de technische hulp van het RGB. Aan de studie, waarvan de voorlopige resultaten vandaag zijn gepresenteerd, hebben buitenlandse en lokale consulten gewerkt. De belangrijkste resultaten van het voorlopig rapport wijzen uit dat de grootste oorzaken van ontbossing tussen 2000 en 2015, de mijnbouw, infrastructuur, urbane ontwikkeling en landbouw zijn. Daarnaast is ook gebleken dat het percentage van ontbossing is vervijfvoudigd in de afgelopen vijftien jaar. Verder wijst het onderzoek uit dat het ontbreken van geïntegreerde ruimtelijke planning een van de belangrijkste hindernissen is voor duurzaam bosbeheer.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles