In een tijd van economische recessie is het van belang dat de regering erop let waarvoor zij financiële middelen gebruikt. Carl Breeveld, voorzitter van DOE, is van mening dat er in deze slechte economische situatie gewerkt moet worden met een duidelijk uitgavenpatroon, waarbij erop gelet moet worden welke uitgaven passen in deze situatie. Breeveld zegt dat de uitbundige viering van de onafhankelijkheidsdag en de geplande missive niet passen in deze economische situatie. De totale begroting van de missive voor dit jaar komt op SRD 1 miljoen: elke minister krijgt een bedrag van SRD 50.000, de vicepresident SRD 75.000, de president SRD 125.000 en de ambtenaren elk SRD 100. Hoewel er meerdere malen van de kant van de regering gezegd is dat er wordt bezuinigd, staan deze uitgaven haaks op de bezuinigingsmaatregel. Breeveld meent dat net zoals de president zijn jaardag niet uitbundig heeft gevierd, hij ook kan aangeven dat relatiegeschenken vanwege de situatie in het land niet verstrekt kunnen worden.
Hij zou het goed vinden als de president op één lijn doorgaat met bezuinigen.
Hij gaat ervan uit dat een ieder het zal begrijpen als de missive dit jaar niet doorgaat. “We zijn allemaal Surinamers, dus we zullen het begrijpen”, aldus Breeveld. Breeveld zegt het tegenstrijdig te vinden dat de regering zoveel wil uitgeven aan relatiegeschenken, terwijl de financiële verplichtingen aan sociale instellingen niet nagekomen worden. Hierdoor verkeren deze instellingen in grote problemen, daarom begrijpt hij niet dat de overheid de missive dit jaar wilt voorzetten.
Abop-parlementariër Dinotha Vorswijk is ook van mening dat er in een periode van crisis niet zoveel uitgegeven kan worden, vooral niet voor de viering van kerst. Ze denkt dat de missive van dit jaar begroot is in de tijd waar het land nog niet verkeerde in een economische malaise. Vorswijk zegt dat de ministers bijvoorbeeld in 2014, SRD30.000 hebben gekregen voor de kerstviering. Ze keurt het totaal af dat de regering het bedrag heeft verhoogd naar SRD 50.000 in deze periode. Ook zij bevestigt dat het geen goed gebaar is in een tijd waarin juist bezuiniging moet worden. De oppositie heeft middels een brief haar bezwaren tegen de missive kenbaar gemaakt en gevraagd om de missive terug te draaien. De oppositieleden hebben gisteren deze brief ondertekend in De Nationale Assemblee verstuurd naar de regering.
door Richelle Mac-Nack