Bond Medische Zending stelt ultimatum

(foto: Johan de Ramdanie)

De leiding van de Medische Zending (MZ) krijgt tot en met 15 december de tijd om ervoor te zorgen dat de achterstallige TWK-gelden waarop het personeel recht heeft, worden uitbetaald.

Gezien de regering de hoofdverantwoordelijke is voor het storten van de gelden, hoopt bondsvoorzitter Roy Haverkamp op een spoedige oplossing. Dit besluit is op maandag 5 december genomen na een ledenvergadering. Het personeel is na de ledenvergadering een sit down actie gestart. Haverkamp zegt dat de situatie die nu al maanden gaande is bij de MZ, nog niet is verbeterd. De afgelopen twee maanden zou er een lening zijn genomen door de directie om de salarissen van de leden te betalen, zodat de werkzaamheden voortgezet konden worden. Sinds januari zijn de onderhandelingen tussen de MZ en de regering gaande. De MZ heeft gewacht tot na de behandeling van de begroting, echter is er niet veel van terechtgekomen.

In de begroting van de regering is SRD 27 miljoen opgenomen voor de MZ, maar het MZ heeft tot nog toe slechts een klein deel hiervan ontvangen. De circa 250 leden die een sit down actie voeren komen normaal zoals gewoonlijk om 7.00 uur ‘s morgens naar het werk, maar keren om 12.00 uur huiswaarts zonder werkzaamheden te hebben uitgevoerd. De dienstverlening is aangepast, er wordt wel rekening gehouden met spoedgevallen en ambulancediensten, maar andere gevallen worden niet geholpen. De leden komen aanstaande vrijdag wederom bijeen om te kijken of er vooruitgang is geboekt betreffende de uitbetaling van de TWK. Er zal dan verder besloten worden of de actie opgeschort of verscherpt wordt. Volgens Haverkamp hebben de leden lang genoeg geduld gehad en zijn, zij nu de situatie beu. Hij vindt dat er rekening mee gehouden moet worden dat ook het personeel het jaar goed wil afsluiten en belangrijke zaken heeft om te doen.

Binnenlandbewoners

Haverkamp heeft van de kapitein uit Brokopondo vernomen dat de bewoners al geïnformeerd zijn over de actie. “De bewoners zijn al op de hoogte gebracht, vandaar dat de drukte bij de polikliniek nu minder is.” Als er niet gauw een oplossing komt, vreest de bondsvoorzitter dat het binnenland zal gaan protesteren. Hij geeft aan dat de binnenlandbewoners afhankelijk zijn van de MZ. Om in de stad behandeld te worden, kost nogal veel geld, vanwege onder andere de hoge transportkosten. De bond is op de hoogte van de situatie in het binnenland, vandaar dat er rekening wordt gehouden met spoedgevallen en ambulancediensten.

door Kimberley Fräser

 

More
articles