Heel vaak wordt er met een beschuldigende vinger gewezen naar de cambio’s wanneer de wisselkoersen de lucht ingaan. Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, heeft gisteren tijdens een seminar van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), een presentatie gehouden met als thema: ‘Een rationele verklaring voor dagelijkse wisselkoersschommelingen’. Tijdens zijn presentatie ging hij uitvoerig in op de rol van de cambio’s. Hij gaf aan dat wijlen ex-governor van de CBvS, André Telting, de cambio’s heeft toegelaten op de valutamarkt, omdat onze economie begin jaren ‘90 geheel in een wurggreep was als gevolg van de groeiende parallelmarkt. Dit had als doel om een halt toe te roepen aan de zwarte informele valutamarkt, de informele handel te legaliseren en zichtbaar te maken, het bevorderen van transacties via de cambio’s en het terugbrengen van rust op de valutamarkt.
Bhailal benadrukte dat de rust op de valutamarkt mede bewaard en bewaakt is door de inspanning van het cambiowezen, vandaar dat vanaf het begin van de nieuwe eeuw tot midden 2014 er sprake geweest is van een relatieve rust en stabilisatie op de valutamarkt. In zijn presentatie gaf hij aan dat de crisis veroorzaakt is door de aankomende verkiezingen van 2015, die gezorgd hebben voor turbulentie op de valutamarkt met als gevolg dat de wisselkoersen een stijgende trend vertoonden. De toestroom van onverklaarbare grote sommen Surinaamse dollars (SRD) naar de markt, heeft ook bijgedragen aan een stijgende koers. Verder zei hij dat de daling van de wereldmarktprijzen ervoor gezorgd heeft dat de valutamarkt onder druk is komen te staan. Bhailal merkte op dat diverse monetaire maatregelen niet hebben geleid tot rust op de valutamarkt, hetgeen plannen en investeren tot een onzeker avontuur maakt. Hij verklaarde dat onrust en instabiliteit funest zijn voor de gehele economie. Dit vormt volgens Bhailal een bedreiging voor het voorbestaan van cambio’s.
Hij zei dat de mogelijke oorzaak van de dagelijkse schommelingen van de wisselkoersen, kan liggen in de kleinschaligheid van onze economie, waardoor deze zeer gevoelig is en bij onrust gelijk een trend van daling of stijging vertoont. Een plotselinge verhoogde vraag van enkele tonnen aan valuta, is volgens hem voldoende voor onrust op de markt, evenals negatieve of ongunstige berichtgeving. Bhailal juichte de huidige maatregelen van de CBvS toe en zei dat het afschaffen van de euro als betaalmiddel zeker een positieve bijdrage zal leveren aan de stabilisatie van de valutamarkt. Echter erkende hij ook het belang van samenwerking tussen verschillende financiële instanties om daadwerkelijk rust te brengen op de valutamarkt.
door Johannes Damodar Patak