De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) maakt zich ernstig zorgen over het exporteren van oppervlaktewater.
Voorzitter Robby Berenstein zei gisteren tijdens een persconferentie, dat de organisatie hierover hearings heeft gehouden met onder andere de bond van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en hydroloog Sewnath Naipal. Volgens Berenstein lijdt Suriname ook onder de klimaatsverandering en het is daarom belangrijk dat de regering eerst nagaat hoe haar burgers te garanderen van water. Hij merkte op dat niet alle Surinamers over water beschikken, terwijl er wordt gedacht om andere landen te voorzien van water. Berenstein verklaarde dat de zoetwaterbronnen van ons land op een dag uitgeput zullen raken, waardoor het gebruik maken van oppervlakte zoetwater een manier is om aan (drink)water te komen. Berenstein gaf aan dat de SWM ook al plannen had met betrekking tot het gebruiken/verwerken van oppervlakte zoetwater. Volgens hem zijn er ook personeelsleden naar het buitenland geweest om zich hierin te specialiseren, aangezien de SWM een voorstander is van versterking van haar positie in het gehele waterbeleid en -beheer in Suriname.
Berenstein is van mening dat de SWM en de Dienst Watervoorziening samen als waterautoriteit kunnen functioneren, waardoor het exporteren van water eerst met dit instituut besproken moet worden. Hij benadrukt dat SWM hieraan ook zal kunnen verdienen.
Een ander zorgpunt van de Ravaksur is de concessie die Amazone Resources heeft gekregen van de regering. Berenstein zegt dat het bedrijf een concessie van veertig jaar gekregen heeft en waarschijnlijk over heel Suriname. Ravaksur vreest dat Suriname haar eigen water op den duur zal moeten kopen van dit bedrijf. Armand Zunder, een van de leden van Ravaksur zegt dat er geen milieustudie is verricht, maar dat er toch al een contract is getekend in Suriname. Hij benadrukte dat een tekort aan water een natie in gevaar kan brengen. Volgens Zunder is Amazone Resources nergens te vinden op een effectenbeurs en hij meent dus dat het bedrijf niet beursgenoteerd is. Zunder zegt ook dat er nog geen wetgeving is voor het exporteren van water. Volgens hem staat er op de begroting van 2017 van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wel dat zij vier wetgevingsproducten wil laten behandelen. Hij concludeerde dat er vooruit is gelopen op bepaalde zaken, terwijl het gaat om een uiterst belangrijke natuurlijke hulpbron van ons land.
door Johannes Damodar Patak