De namen van de verdachten die door de politie zijn aangehouden inzake seksueel misbruik van minderjarige jongens, zijn door het Korps Politie Suriname (KPS) vrijgegeven. Een van de bekendste namen is Fedor B. (58 jaar). De overige verdachten zijn: de 24-jarige Sharlton, Z., Milroy W. alias Max (26), Roy, C (44) en de 35-jarige Durgapersad R. Zij zijn allemaal opgespoord, aangehouden en na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het vermoeden bestaat dat er meerdere verdachten zijn in deze zaak. De mannen zijn door de afdeling Trafficking In Person (TIP) van de politie aangehouden voor seksueel misbruik van minderjarige jongens. De aanhoudingen zijn vanaf woensdag 2 november verricht. De verdachten rekruteren hun slachtoffers via social media. Met de slachtoffers worden er afspraken gemaakt om hun zogenaamde Facebook-vriend ergens te ontmoeten.
Op de afgesproken plek wordt zo een jongeman in groepsverband seksueel misbruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde van de verdachten onder meerdere Facebook accounts opereren. De politie kwam tijdens het onderzoek Facebook accounts tegen met namen als ‘Moreno Doesburg’, ‘Shuan Lindveld’ en ‘Tjah Ganteng Aroeman’. Deze namen zijn niet de originele namen van de verdachten. Op de fictieve Facebook-pagina’s worden foto’s van andere mensen, ook van politieambtenaren, gebruikt als profielfoto’s.
Tijdens het onderzoek is ook aan het licht gekomen dat bepaalde van deze verdachten hiv besmet zijn. Zij hebben vermoedelijk opzettelijk onveilige seks bedreven met jongeren. Aan hen is naderhand doorgegeven dat zij met een hiv besmette persoon seksueel contact hebben gehad met de opdracht dit virus verder te verspreiden. Jongeren die zich willen terugtrekken uit de praktijken van deze verdachten worden bedreigd, waardoor zij niet de politie durven in te schakelen of derden in te lichten. De politie doet een beroep op ouders om de internetactiviteiten van hun kinderen te blijven monitoren. “Schroomt u niet om bij eventuele onregelmatigheden de politie in te schakelen”, aldus het KPS.