Wim Bakker, arts, tevens gepensioneerde van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), zegt dat het BOG, waaronder ook het centraal laboratorium valt, niet zelfstandig zal kunnen functioneren. Hij geeft aan dat hij er wel een voorstander van is dat het BOG verzelfstandigd, omdat het BOG dan meer bewegingsvrijheid heeft om buiten de overheid om diensten aan te bieden. Bakker benadrukt dat het BOG geen commerciële organisatie is, wat betekent dat zij nooit genoeg zal kunnen verdienen om de kosten te betalen. Daarom zal de overheid volgens hem het BOG moeten subsidiëren.
De arts herinnert zich dat er sinds 1993 gesproken wordt over het verzelfstandigen van het BOG. Echter is er na vijftien jaar nog niets van terecht gekomen.
Het lab van het BOG zit momenteel in grote problemen, waardoor de volksgezondheid in gevaar is. Zo vinden er volgens een vandaag verschenen artikel in de media, geen testen en keuringen op water meer plaats en worden onder meer voedingswaren niet regelmatig gekeurd. Bakker geeft aan dat het BOG inderdaad in de problemen zit, maar hoe ernstig de problemen zijn, daarvan is hij niet op de hoogte. Hij verklaart dat de volksgezondheid ernstig in gevaar kan zijn, indien er geen testen en keuringen kunnen worden uitgevoerd. Volgens Bakker is het probleem bij het BOG niets anders dan een gebrek aan financiën en vertrek van personeel. Hij verklaart dat het personeel aan het wegtrekken is, omdat zij elders beter worden betaald voor hun diensten.
De arts merkt op dat het lab van het BOG een centrale rol vervuld in de openbare gezondheidszorg. Het laboratorium dient volgens hem ook als referentie voor andere laboratoria die bepaalde testen niet kunnen uitvoeren. Ziekten zoals malaria, dengue en chikungunya, worden in het lab van het BOG getest. Het centrale laboratorium onderhoudt relaties met alle andere laboratoria binnen Suriname, in de regio en internationaal. Bakker is van mening dat het BOG uit de problemen geholpen kan worden door voldoende financiën om materiaal te kunnen kopen en door meer personeel aan te trekken.
-door Johannes Damodar Patak-