SZVB en SVB strijken plooien glad

Spelers van de nationale voetbalploeg vóór aanvang van het WK-kwalificatieduel tegen Gu-yana. Heel wat van de Natio-spelers zijn ook actief op de futsalsport. (Foto: Regillio Derby)

De Surinaamse Zaalvoetbal Bond (SZVB) en de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) hebben alle plooien glad gestrekten.
De SZVB zal alle gemaakte afspraken met de SVB nakomen. De bond heeft recent overleg gehad met de technische staf en het bestuur van de SVB en aangegeven dat zij alle gemaakte afspraken met de SVB stipt zal nakomen. De technische staf van de SVB heeft nu bepaald dat de spelers van de nationale selectie zich vanaf maandag 5 december aanstaande zich moeten aanmelden voor de trainingen.
Het overleg tussen de SZVB en de SVB kwam nadat afgelopen week wederom  een discussie ontstond over het wel of niet mogen uitkomen van voetballers van de nationale seniorenselectie in de zaalvoetbalcompetitie.
De SZVB spreekt van “onlangs in de pers verschenen misinterpretatie van bepaalde zaken” en geeft als volgt een toelichting op de gemaakte afspraken met de SVB.
“De SZVB opereert als aparte sectie binnen de SVB en organiseert en coördineert alle wedstrijden en toernooien op het gebied van zaalvoetbal in Suriname. Deze vorm van voetbal wordt door de FIFA ook wel ‘Futsal’ genoemd. Spelers met een amateurstatus mogen – zoals overal ter wereld (waaronder ook Brazilië en Nederland) – tegelijkertijd aan zowel voetbal als futsal deelnemen.
Op 5 augustus 2016 hebben de SVB en de SZVB de volgende afspraken gemaakt:
De spelers worden onderscheiden in drie categorieën te weten:
* Spelers tot 15 jaar: deze mogen gelijktijdig uitkomen in beide vormen van voetbal.
* Amateurspelers boven de 15 jaar: deze zijn afhankelijk van de afspraken met hun veldvoetbal club, de verantwoordelijkheid ligt bij de club en bij de spelers.
* Profspelers: deze spelers dienen conform de overeenkomst (prof spelerscontract) te handelen.
Met betrekking tot spelers die geselecteerd worden voor de nationale selecties, is het volgende overeengekomen:
* Spelers die gekozen worden voor de nationale selecties moeten een keus maken tussen velden zaalvoetbal.
* Spelers die geselecteerd worden voor de nationale selectie veldvoetbal, mogen vanaf de trainingsperiode tot aan de ontbinding van de nationale selectie veldvoetbal, niet deelnemen aan zaalvoetbalwedstrijden/trainingen.
* Indien een speler is geselecteerd voor de nationale zaalvoetbal selectie zal die speler vanaf de trainingsperiode tot aan de ontbinding van de nationale selectie zaalvoetbal, niet verplicht worden om deel te nemen aan voetbalwedstrijden/trainingen van de veldvoetbalclub.
Uit het bovenstaande blijkt duidelijk dat spelers die worden opgeroepen voor de nationale veldvoetbal selectie gedurende deze periode niet mogen zaalvoetballen. Deze afspraak is het afgelopen jaar strikt nageleefd door de SZVB.
Tijdens de voorbereiding van de Futsal Play Off 2016 heeft de SVB Bondscoach een beroep gedaan op de SZVB om de aanvangsdatum met een week te verschuiven, zodat enkele spelers ook zouden kunnen participeren in deze eindronde. Nu onze nationale selectie in januari 2017 zal deelnemen aan de Play Offs – met als doel plaatsing voor de Concacaf Gold Cup – zullen de trainingen van de selectie weer aanvangen.

More
articles