Goede infrastructuur nodig voor gebruik oppervlaktewater

Sieuwnath Naipal, hydroloog tevens professor aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), is van mening dat er eerst gewerkt moet worden aan een goede infrastructuur om oppervlaktewater te zuiveren en te monitoren zodat de veiligheid altijd gewaarborgd is. Hij zegt dat verschillende landen oppervlaktewater gebruiken voor drinkwater, dus Suriname zal niet een van de eerste zijn. “Als onze waterbronnen steeds verder leeglopen, dan moet er water aangevoerd worden, maar dan wel van hoge kwaliteit. Wel moet er volgens hem gelet worden op het zuiveringsproces, want in vergelijking met grondwater heeft oppervlaktewater meer zuivering nodig. “Om het tekort aan water aan te vullen, kan er oppervlaktewater gebruikt worden van rivieren, zwampen maar ook meren”, zegt de hydroloog.

Naipal wijst erop dat er geen water gebruikt moet worden dat vervuild is door bijvoorbeeld kwik. Hij meent dat de wateren in het oostelijk deel van ons land, in Boven-Suriname en in het stuwmeer vervuild zijn, omdat er diverse mijnbouwactiviteiten in deze gebieden plaatsvinden. Dit maakt dat deze wateren niet gebruikt kunnen worden voor drinkwater. De professor meent dat er wel potentie in bepaalde gebieden is voor het zuiveren van oppervlaktewater. Hij noemt de Coppenamerivier, Nickerierivier en de Commewijnerivier als rivieren die redelijk schoon zijn. De hydroloog zegt dat deze rivieren goed in de gaten gehouden moeten worden, om zo te weten of deze rivieren eventueel bedreigd worden. Daarnaast zijn er volgens Naipal behoorlijk wat zwampen die gebruikt kunnen worden voor drinkwater.

Om problemen te voorkomen, moeten alle aspecten van de toekomstige waterbronnen volgens Naipal in kaart worden gebracht. Hij zegt dat er goed afgebakend moet worden, want er moet voorkomen worden dat vuil water instroomt in het gebied dat gebruikt wordt voor drinkwater. Ook moet de N.V Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) ervoor zorgen dat zij een goed plan heeft om het water te zuiveren. Onlangs heeft de directeur van SWM, Marlon Oosterling, aangegeven dat er een start gemaakt zal worden om oppervlaktewater te zuiveren voor drinkwater, sinds de waterbronnen in ons land aan droogte onderhevig zijn.

Naipal denkt wel dat Suriname zover kan komen om water te zuiveren, maar dan in de zin van waterdestillatie, dus het schoonmaken van oppervlaktewater. Wat het zuiveren van zout- naar zoetwater betreft, zegt de hydroloog dat het economisch gezien veel zal kosten. Hij meent dat er gewerkt moet worden met hetgeen we kunnen onderhouden en niet alleen opzetten.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles