Boldewijn wacht resultaten EBS-consultant af

De regering zal een buitenlandse consultant inhuren om tot een werkelijk tarief te komen bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS). August Boldewijn, bestuurskundige, zegt dat hij het resultaat van deze consultant zal afwachten. Hij vraagt zich af waarom dit niet eerder gedaan is. Boldewijn erkent dat het een grote uitgave zal zijn voor de Staat, maar zegt tegelijkertijd dat het ook gaat om de kwaliteit. Hij kijkt er wel naar uit wie de consultant is en als hij/zij internationaal bekendheid geniet. Het IMF eist van de regering om de stroom- en watertarieven niet meer te subsidiëren. Echter kiest de regering ervoor dit op haar manier te doen. Op de vraag als er geen nationale deskundigen zijn die het werkelijk tarief zouden kunnen berekenen, zegt Boldewijn dat niet alle consultants dezelfde aard hebben (energiebedrijven).

Om Suriname uit het economische dal te halen, moet de regering volgens het IMF herstelmaatregelen treffen. De regering heeft tot nog toe verzuimd deze uit te voeren met als gevolg dat het IMF de tweede tranche uit de US-dollar 476 miljoen heeft aangehouden.

Voor 2017 heeft het IMF een inkrimping voorspeld, terwijl de regering een groei voorspelt. Boldewijn geeft aan dat het IMF aan de hand van bepaalde parameters zijn voorspelling doet. Hij vertelt dat het niet beschikken over exacte cijfers het moeilijk maakt om voorspellingen te doen. De bestuurskundige verklaart dat het IMF rekening gehouden heeft met klimatologische veranderingen die effect zouden kunnen hebben op de landbouw, terwijl de regering dat niet heeft gedaan. Ook wil de regering het toerisme bevorderen om meer inkomsten te verwerven. Boldewijn is daar een voorstander van, maar zegt ook dat toerisme gepaard gaat met criminaliteit. Zolang de criminaliteit niet wordt aangepakt, zullen er volgens hem geen toeristen naar Suriname vertrekken.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles