Zestien Surinaamse bedrijven gereed voor export

Zestien Surinaamse bedrijven staan klaar om te exporteren naar landen binnen de regio. Het Suriname Business Forum (SBF) heeft gisteren een persconferentie gehouden in het SBC gebouw aan de Hendrikstraat. Tijdens deze samenkomst maakte Gilbert van Dijk, directeur van SBC de resultaten en gang van zaken rond deze exporteurs in spe bekend. Om de markten buiten ons land kennis te laten maken met Surinaamse ondernemers en hun producten, heeft het SBC met ondersteuning van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) het project “Developing Export-Readiness of Suriname Agrifood Enterprises for the Caricom market” uitgevoerd. In de loop naar de bijeenkomst die van 6 tot 12 november plaatsvond, hebben de bedrijven verschillende vormen van technische ondersteuning gehad d.m.v. workshops en het upgraden van hun label design, naar één die acceptabel is voor beide markten. Tijdens de handelsmissie hebben ondernemers ook Trinidad en Barbados bezocht.

“Den man bari”, zei Van Dijk. Hij gaf aan, dat de mensen in deze landen onder de indruk waren van de Surinaamse producten. De driedaagse handelsmissie bestaande uit 25 personen, werd door de SBC-directeur geleid en bestond verder uit vertegenwoordigers van het ministerie van Handel en Industrie, de ASFA, NexConneX en 11 participerende bedrijven. Van Dijk vertelde dat er momenteel USD 5 miljard te verdienen is aan export binnen de Caricom. Hij verklaarde dat bepaalde wetten nog goedgekeurd moeten worden in De Nationale Assemblée (DNA) om de drempels te kunnen wegwerken voor export. Als voorbeeld haalde hijde slachtwet aan die volgens hem al jaren bij DNA ligt voor behandeling. Wetgeving is volgens de ondernemers van enorm belang om export te bevorderen. Reina Raveles, directeur van HI zei super trots te zijn op de ondernemers, die zelf stappen hebben ondernomen om te exporteren. Zij deelde mee de nodige begeleiding en ondersteuning te zullen geven aan de ondernemers. Intussen zijn enkelen al begonnen met de export. De initiatiefnemers gaven aan dat de ontvangst op de buitenlandse markten veel gunstiger was, dan zij gedacht hadden.

De bedrijven die in staat zijn te exporteren zijn Willemsberg NV, Surivit/SAPPCO NV, Com Food Industries NV, Tafra Food, Gopex International, Duck Farm, Fernandes Ice Cream NV, Fernandes Bakery NV, Varros NV, Suriname Pig Farms NV en Tropical Trade &Indutries NV. Fernandes Ice Cream NV exporteert haar producten al twee jaar. De lancering van dit project vond plaats op 3 juli 2015 en heeft een duur van twee jaar. Het werd gefinancierd door de Caribbean Development Bank. Binnen dit project zullen 30 Surinaamse Agrifood bedrijven  aanvankelijk Tier 1 bedrijven (export ready) en bedrijven die export ready gemaakt moeten worden (Tier 2) deelnemen. Binnen deze mogelijkheden zal er voor deze bedrijven markttoegang gecreëerd worden op de Trinidadiaanse en Barbadiaanse markt. Van Dijk gaf aan dat dit model op alle markten toepasbaar is in de Caricom.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles