Sowma: 2017 wordt zwaar economisch jaar

Drs. Wadi Sowma, ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) wenst te benadrukken dat het altijd in ons land zo is geweest, dat het een groot probleem is, projecten en of plannen goed uit te voeren. Hij geeft aan dat lenen misschien makkelijk gaat, maar niet de besteding en uitvoering van projecten. Het IMF heeft aangegeven, dat de herstelmaatregelen noodzakelijk zijn om de staatshuishouding te kunnen draaien. Ook het ambtenarenapparaat is proportioneel volgens het IMF het grootste in de wereld. Sowma vindt dat het ambtenarenbestand van de overheid te groot is en dat niemand de politieke moed heeft om het te saneren.

Dit heeft volgens Sowma tot gevolg dat de overheid leningen moet afsluiten of monetair moet financieren, om de lonen van ambtenaren te betalen. Hij weet dat het leningen plafond steeds omhoog wordt bijgesteld. “Dit is totaal ongezond voor een economie”, aldus Sowma. Het overheidsapparaat is volgens hem bij elke verkiezing juist aan het groeien om stemmen te kunnen vergaren. De econoom merkt op, dat er geen enkel rapport is, waarin aangegeven wordt, hoe overtollige ambtenaren over te brengen naar de particuliere sector. Werkgelegenheid zal bijvoorbeeld volgens hem de sociale voorzieningen zelf scheppen, waardoor mensen in staat zullen zijn een huis te bouwen.

Sowma zegt, dat inkrimping van de economie een enorme achteruitgang inhoudt. Hij geeft aan dat heel wat bedrijfseconomische activiteiten terug zijn gelopen het afgelopen jaar. “Somber”, zo beschrijft Sowma de huidige economische situatie in het land.  Hij is van mening dat er op dit moment geen plannen/projecten zijn, waaruit we mogen verwachten dat er economische activiteit komt. Hij verklaart dat het volgend jaar een zwaar economische jaar zal zijn, ofschoon de Newmont goudmijn in productie is. Doordat de productiecapaciteit kapot is, is er een spiraal- of lawine effect ontstaan, wat het volgens Sowma moeilijk maakt voorspellingen te doen. Hij verduidelijkt dat de voorspellingen die in de afgelopen periode gedaan zijn, juist negatiever uitgekomen zijn. Er is volgens hem te weinig data beschikbaar om de juiste effecten goed te voorspellen.

Op de vraag of het invoeren van de herstelmaatregelen van het IMF geen paniek zullen veroorzaken in de gemeenschap, zegt Sowma, dat mensen op straat zullen komen, omdat er een vals beeld is geschetst, dat het allemaal zo geweldig zou gaan in het land. Hij benadrukt eveneens, dat er feest is gevierd en weinig gedaan is aan een duurzame economie toen de goud- en olieprijzen hoog waren. Nu dat de inkomsten van  staat laag zijn door de gedaalde goud- en olieprijzen, is het een probleem om ambtenaren te betalen. Sowma geeft aan, dat met de financieringsmogelijkheden gezamenlijk de juiste plannen uitgevoerd moeten worden om zo de economie weer op gang te krijgen en niet dat de regering de besluiten zelf en alleen zal nemen. Indien dat toch zo zal geschieden zal het volgens hem een jaar of twee jaar duren voordat er economische vooruitgang te bemerken zal zijn. Hij is van mening dat de regering open kaart moet spelen en vooral transparantie dient te tonen. Hij verkondigt dat er keer op keer van de samenleving gevraagd wordt offers te brengen. Sowma vraagt zich in gemoede af waarvoor de offers gemaakt moeten worden, als er geen transparantie is. Hij stelt met nadruk dat vertrouwen in de eigen economie belangrijk is, want momenteel werkt iedereen voor zijn of haar belang.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles