Artikel-4 missie IMF afgerond: Regering verwacht ook andere multinational in goudindustrie

‘We verwachten ook verdere investeringen in de goudindustrie van een andere multinational’. Dit geeft de regering van Suriname aan in haar review over 2016 bij afronding van het bezoek van de Artikel-4 missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het ministerie van Financiën zegt dat onlangs de Artikel-4 discussie met de IMF-missie hier te lande is afgerond.

In haar evaluatie over 2016 zegt de regering onder meer dat het zeer duidelijk is dat het buitenland enorme interesse voor Suriname blijft hebben. Het vertrouwen dat door internationale investeerders is uitgesproken met de zeer ruime overschrijving (meer dan  drie keer) van de eerste Surinaamse bond op de internationale kapitaalmarkt, evenals de relatief goede rentevoet, spreken voor zich.

We verwachten ook verdere investeringen in de goud industrie van een andere multinational.”

De externe schok op de Surinaamse economie, in de vorm van de sterk verminderde mijnbouw deviezentransfers, heeft een enorme inkomensachteruitgang teweeg gebracht.

De economie is volgens de recente cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) gekrompen met 2,7 procent in reële termen in 2015. Voor 2016 wordt een verdere afzwakking verwacht. De hoge inflatie wordt breed in de samenleving gevoeld.

De overheid steunt met sociaal beleid de meest kwetsbare groepen. Koopkrachtversterking en heffingskortingen bieden aan loontrekkers enige compensatie. Om de inflatiedruk niet te verhogen, werd besloten de subsidies op elektriciteit en brandstoffen slechts geleidelijk af te bouwen. Tegelijkertijd heeft de overheid sterke bezuinigingen op niet-essentiële goederen en diensten gepleegd om te helpen de begroting in beter evenwicht te brengen. Het tekort is aldus teruggebracht van 8,5 procent van het bruto binnenlands product (BBP) in 2015 naar beneden 6 procent in 2016 (beneden het gepland tekort van het IMF-program). Dit bracht tevens een verbetering van de externe handelsbalans; door de bezuinigingen van de overheid is er immers drastisch minder geïmporteerd.

Een conditional cash transfer programma dat actieve armoedebestrijding en zelfwerkzaamheid stimuleert,  zal in 2017 worden uitgerold. Voor verruiming van de belastingen en een efficiëntere inning staat binnen het plan  van de hervormingen aan de inkomstenkant van de overheid,  voor 2018 de introductie van de BTW gepland.

Het beleid gericht op versterking van de reële economie en deviezenverdiencapaciteit is onverkort voortgezet. Staatsolie investeringen in de raffinaderij zullen worden geherfinancierd met een deel van de opbrengsten van  de internationale bond. De Staat heeft kapitaal ingelegd in de nieuwe goudmijn te Merian, die gisteren formeel werd geopend. De mijn, die voor de geplande tijd is afgerond en beneden budget is opgeleverd,  is al enkele weken in productie en al drie maal is er geëxporteerd. De eerste royalty’s zijn binnen.  Met Dalian IV zal versneld onze infrastructuur kunnen worden aangepakt. Verder zullen via de eerste Public Private Partnership (PPP) in Suriname  versneld woningen voor de brede lagen van onze samenleving worden gebouwd, naast de uitvoering van wegenbouw. Het pakket met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) zal diverse projecten en investeringen ondersteunen. Samen met schenkingen, technische bijstand en ook investeringsleningen van andere internationale financiële instituten, zullen deze activiteiten leiden tot werkgelegenheid, koopkrachtversterking en groei.

Het is zeer duidelijk dat het buitenland enorme interesse voor Suriname blijft hebben. Het vertrouwen dat door internationale investeerders is uitgesproken met de zeer ruime overschrijving (meer dan  3 keer) van de eerste Surinaamse bond op de internationale kapitaalmarkt, evenals de relatief goede rentevoet, spreken voor zich. We verwachten ook verdere investeringen in de goudindustrie van een andere multinational.

Het stimuleren van werkgelegenheid staat centraal daar dit de beste opvang is voor duurzame inkomensverhoging en zelfweerbaarheid. In dit kader zal de overheid actieve public private partnerships aangaan, met financiële en technische know-how steun van nationale en internationale organisaties waarmee wordt samengewerkt.

Om het businessklimaat, orde en regelgeving verder te verbeteren, zullen diverse wetten door De Nationale Assemblee worden behandeld. Maar ook bestaande bedrijven zullen kritische en strategische evaluaties ondergaan. EBS zal een externe evaluatie ondergaan, uitgevoerd door een onafhankelijke internationale firma, alvorens de volgende tariefbijstelling wordt geëffectueerd.

Aan het einde van het IMF-bezoek stelt de overheid dat een zware economische storm door alle zeilen bij te zetten zo goed als mogelijk wordt getrotseerd. De gezamenlijke inzet van haar kader, de burgerij, bedrijven en organisaties om de economie op te bouwen, ziet zij daarbij als een onmisbare factor voor succes.

De autoriteiten kijken voorts uit naar de wijsheid en ondersteuning van andere landen in het IMF wanneer het rapport over Suriname wordt besproken. Sommigen landen zijn al sterke bilaterale partners in ontwikkeling gebleken. Het advies en de assistentie van de IMF-staf worden zeer op prijs gesteld, maar wel wensen de autoriteiten te benadrukken dat wij het glas als halfvol zien en niet als halfleeg. De weg naar herstel zal onverkort worden voortgezet, maar zoals Suriname het zelf bepaalt.

More
articles