Het institute for Graduate Studies and Research (IGSR) is gistermiddag van start gegaan met de masteropleiding ‘Onderwijskunde: Leren en Innoveren’. Doelstelling van de opleiding is om bachelors verder te professionaliseren, zodat zij in staat zijn om onderzoek te verrichten op het gebied van onderwijs en een voortrekkersrol kunnen vervullen inzake onderwijsvernieuwingen. Het IGSR wil met deze opleiding competente wetenschappers afleveren, die een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het Surinaamse onderwijs en aanverwante werkvelden. Voorafgaand aan de openingscolleges hebben enkele sprekers aangegeven wat het belang is van deze masteropleiding in Onderwijskunde. De onderdirecteur Onderwijs van IGSR, Denise Kort, vertelde in het kort hoe blij het instituut is met de aanvang van deze opleiding, vooral omdat er lang gewerkt is aan de start hiervan. Het kernteam, bestaande uit: Maarten de Laat, Henry Ori en Edwin Marshall, is bijkans twee jaar bezig geweest met het opzetten van de masteropleiding. Kort hoopt dat het IGSR middels deze studie de opwaartse druk wat kennis betreft kan verhogen en gelijktijdig aan een stukje kader kan werken, ook is ze verheugd dat ruim dertig personen zich al hebben ingeschreven voor deze masterstudie.
De onderdirecteur Onderzoek, Andrea Jubithana, wees de studenten die zich hebben ingeschreven voor de masterstudie Onderwijskunde, erop dat een masteropleiding verschilt van een bacheloropleiding. “Op een masteropleiding zul je op een andere manier kennis nemen van het onderwijs, er zal een verdere diepgang plaatsvinden. Er wordt meer van de student verwacht. De docenten zullen slechts de richtlijnen geven, jullie zullen er zelf op uit moeten gaan om meer te ontdekken. ‘Zelf doen’ om het leerproces een gedaante te geven”, aldus Jubithana.
Ook de directeur van IGSR, Daniël Lachman, bereidde de studenten erop voor dat het een zware studie zal worden, desondanks wil hij dat ze allen de studie succesvol afronden. “The greatest victory is to finish what you started”, motiveerde hij de studenten. Lachman zei dat de nieuwe studie Onderwijskunde ervoor zal moeten zorgen dat er oplossingen komen voor de problemen in het onderwijssysteem van Suriname. Hierbij gaat het niet alleen om de informatie die men heeft, er moet volgens Lachman ook rekening gehouden worden met de hedendaagse ontwikkelingen, vooral op het gebied van ICT. De studenten moeten daarom de informatie die zij hebben op een creatieve wijze gaan implementeren in de antwoorden die ze zullen formuleren voor de problemen in het onderwijs.
Ook de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, woonde de aanvang van deze masteropleiding bij. Met deze masteropleiding ziet hij eindelijk dat er gewerkt zal worden aan een eigen curriculum dat past in het Surinaamse onderwijssysteem. Hij meent dat er door de jaren heen steeds gewerkt is met een curriculum van Nederland of België, die methodes zijn geadapteerd naar de Surinaamse cultuur. De minister zegt dat de studenten na het afronden van hun studie methodes kunnen ontwikkelen die passen bij de Surinaamse cultuur. Daarom raadde hij de directie van het IGSR aan om na deze groep nog twee cohorten in te schrijven voor de masterstudie Onderwijskunde. De studenten kunnen volgens de minister na het afronden van hun studie ook ingezet worden om anderen in het onderwijssysteem te begeleiden.
De masteropleiding Onderwijskunde ging van start met enkele openingscolleges in de aula van IGSR. De drie leden van het kernteam hielden allen een openingscollege.
-door Richelle Mac-Nack-