Debat universiteitsstudenten startschot

Voor debatten grondenrechten

Aanstaande vrijdag zal op de Anton de Kom Universiteit een debat worden gehouden over grondenrechten en andere rechten van inheemse volken. In deze gaat het vooral om de collectieve rechten waar de inheemse volken recht op hebben. Dit zegt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) in een persbericht. De VIDS heeft met ondersteuning van het Studentenbestuur en het Bestuur van de Anton de Kom Universiteit een exceptioneel debat in voorbereiding dat moet leiden tot een grotere bewustwording onder universiteitsstudenten is in het bijzonder en Surinaamse jongeren in het algemeen.

In juli 2016 startte de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS) met een nationale bewustwordingscampagne in het kader van de rechten van de inheemse volken. Deze campagne ‘Gedeeld of Verdeeld, Autonomie binnen Grenzen’, behelst naast het via de media onder de aandacht brengen van de internationale vonnissen, het organiseren van een tweetal publieke debatten, tevens is er volgend jaar, een debat met relevante deskundigen.

Respect

De inheemse volken van Suriname zijn de oorspronkelijke volken van deze regio die al hier woonden nog voordat er immigranten uit andere delen van de wereld hiernaartoe kwamen. Niet omdat zij nu in een staat wonen, zijn inheemse volken opgehouden met het zijn van een volk. In sommige landen, ook in Suriname, is gepoogd de inheemse volken te assimileren tot ‘gewone burgers’, die niet meer het gevoel hebben dat zij een eigen volk zijn. Dat is niet gelukt. De Caraïben, Arowakken, Trio, Wayana en andere inheemse volken, bestaan nog en willen ook blijven bestaan als zodanig, in hun traditionele grondgebieden die hun rechtmatig toekomen. Inheemse volken hebben vanzelfsprekend dezelfde mensenrechten als elk ander mens, maar ook rechten als volk. In Suriname zijn de internationaal erkende Rechten van Inheemse Volken echter nog steeds niet wettelijk vastgelegd. Daarom heeft de VIDS samen met haar werkarm KLIM in Marowijne zelfs een internationale rechtszaak moeten aanspannen tegen de Staat Suriname om de Staat te dwingen ook hun mensenrechten te respecteren. In die rechtszaak kregen ze gelijk. Wat vragen de Surinaamse Inheemse Volken: Eigenlijk vragen zij RESPECT voor hun Rechten! En dat zij op hun eigen wijze, met hun eigen tradities, cultuur en taal kunnen blijven leven in hun erkende woongebieden in Suriname.

Nationale wetgeving

Het uiteindelijke doel van de bewustwordingscampagne is dat de nationale wetgeving wordt aangepast. Het eerste publieke debat hierover wordt gevoerd onder studenten van de Anton de Kom Universiteit, met ondersteuning van het Bestuur en Richtingscoördinatoren van de Anton de Kom Universiteit. Dit exceptionele debat moet leiden tot een grotere bewustwording onder Surinaamse jongeren. De keynote speaker is Astrid Boedhoe, die afstudeerde op het thema: ‘Grondenrechten’.

More
articles