Nieuwe wetten moeten gezonde economie stimuleren

De wetten Mededinging en Consumentenbescherming zijn belangrijk om een gezonde economie te stimuleren, dit zegt Danielle Sumter, vertegenwoordiger van het ministerie van Handel en Industrie (HI). Zij geeft aan dat Suriname het verdrag van Chaguaramas ook heeft getekend bij het toetreden tot de Caricom. In hoofdstuk 8 van dit verdrag wordt er gesproken over mededinging en consumentenbescherming. Sumter geeft aan dat deze twee zaken belangrijk zijn als er gestreefd wordt naar een gezonde economie. Dit zei Sumter vandaag in een interview, tijdens de openingsceremonie van een vijfdaagse training Competition Level II in Courtyard Marriott. Zowel de Mededingings- als Consumentenbeschermingswet zullen de overheid in staat stellen sancties op te leggen tegen economische operatoren (handelaren), die over de schreef gaan.

De vertegenwoordiger verklaart dat het ministerie van HI in 2007 intensief gewerkt heeft aan de Mededingingswet die momenteel op de tafel van De Nationale Assemblee (DNA) ligt ter goedkeuring. Ook de Consumentenbeschermingswet is volgens haar in 2014 gefinaliseerd, deze wet moet nog binnen de Raad van Ministers behandeld worden.

De Mededingingswet is voor het eerst door Canada (1889) en een jaar later door de VS (1890) aangenomen. De VS heeft deze wet als eerst operationeel gemaakt nadat er een enorme groei was aan economische ontwikkeling op het gebied van transport en communicatie. De wet was belangrijk om mededinging tussen handelaren te creëren zodat er geen sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Sumter merkt op dat we in Suriname last hebben van oneerlijke concurrentie en van handelaren, die onderling afspraken met elkaar maken om meer winst te maken. Deze handelingen zorgen volgens Sumter er voor dat de economie verzwakt raakt. Ook is zij op de hoogte van handelaren die misbruik maken van hun positie op de markt waardoor anderen niet met ze kunnen concurreren. Sumter zegt dat het probleem bij de wetgeving ligt, want zolang er geen wet is, kan er niet opgetreden worden. Daarom is het streven van het ministerie om deze wetten zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen. De HI-vertegenwoordiger geeft aan dat Suriname zich gecommitteerd heeft aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een aantal wetten goed te keuren, dat betrekking heeft op de economie van het land en die in juni 2017 een feit moeten zijn. Zij geeft aan dat er administratieve-bestuursrechtelijke sancties zijn opgenomen in de conceptwet, waarbij handelaren die de wetten overtreden, zware boetes zullen betalen.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles