Minder belasting zal economie boost geven

Roy Rijger, consultant, gaf tijdens een presentatie in de Ballroom van Hotel Torarica aan dat als Surinamers minder belasting betalen, zij meer kunnen consumeren waardoor de economie een boost kan krijgen. Rijger sprak in zijn presentatie over belastingen en investeringen in Suriname in het kader van de workshop: ‘Trade and Investment Promotion in Suriname-Validation’, dat door het ministerie van Handel en Industrie (HI) werd georganiseerd. Rijger gaf verder aan dat een goede belastingwet ontbreekt in Suriname. Hij is van mening dat vooral buitenlandse investeerders uit een belastingwet beter kunnen afleiden hoe serieus de beleidsvoornemens van een land zijn. Volgens Rijger is ons stelsel nog te simpel en eenvoudig. Enkele andere fiscale uitdagingen voor Suriname die Rijger opsomt, zijn: ondernemerschap en werkgelegenheid dient bevorderd te worden; in dit verband past een verschuiving van de belastingdruk van de loon-en inkomstenbelasting naar belastingen op consumptie en milieu; belasting dient bij te dragen aan een duurzame economische ontwikkeling en dient tevens een solide financieel draagvlak te vormen voor zowel de financiering van publieke uitgaven als voor een redelijk sociaal stelsel; het bedrag dat jaarlijks aan belastingen binnenkomt, dient redelijk constant te zijn.

Rijger vindt ook dat de Belastingdienst een onafhankelijk orgaan dient te worden en geen afdeling moet zijn van het ministerie van Financiën. Naar aanleiding van een opmerking door de minister van HI, Sieglien Burleson, zegt Rijger dat het aantrekken van Buitenlandse investeerders minder interessant is en dat Suriname zich meer moet gaan focussen op de increase locals ranking. “Voor wat betreft de multinationals die in Suriname investeren, moet de focus van het beleid ook niet zijn hoe kunnen we van de investering zoveel mogelijk lokaal spenderen. Het is ook belangrijk om te weten dat wij een land zijn in ontwikkeling en dat we voor grote uitdagingen staan.  Daarnaast zal Suriname zich meer moeten focussen op lokaal capaciteitsopbouw. De overheid moet de economie ook kennen, vooral op het gebied van crisis. De focus moet meer business georiënteerd worden”, aldus Rijger.

Tijdens de workshop waren ook verschillende ondernemingen en beleidsmakers aanwezig. In oktober 2015 is door de Caribbean Export Agency (CEDA) een onderzoek uitgevoerd naar de operationalisering van een entiteit voor de bevordering van export en investeringen in ons land, waarbij relevante stakeholders zijn geconsulteerd. De onderzoeksresultaten zijn vervat in het rapport: ‘Establishment of a Trade and Invest promotion Organization (Tipo) in Suriname in mei 2016’. De workshop die vandaag gehouden werd, was de volgende stap. Burleson vindt het positief dat HI steeds bezig is met de onderwerpen ‘investeren en export’, omdat het volgens haar een constant proces is dat constant groeit. Volgens Burleson is deze workshop een initiatief om de koppen bij elkaar te steken en expertise te delen. Ze zegt veder dat de input van kapitaal, technologie en de beschikbaarheid van afzetmarkten, kan leiden tot meer productie, meer werkgelegenheid en meer deviezeninkomsten door export. De resultaten van de reeds uitgebrachte rapporten door de Latijns-Amerikanen geven aan dat de economische groei verslechterd is en de interesse van investeerders in de regio is afgenomen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles