Rusland blijft bezorgd over regering en Newmont

Gregory Rusland, voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen (HI), tevens fractieleider van de NPS in De Nationale Assemblee, is nog steeds bezorgd over het optimisme waarmee de regering rekent op de mogelijke inkomsten die zij zal ontvangen uit Newmont. Hij geeft aan dat de overheid 6,5 procent aan royalty’s van de goudproductie zal ontvangen.

Newmont heeft intussen een lading aan goud verscheept en is momenteel zo ver de tweede verscheping te doen. Als we ervan uitgaan dat over een jaarperiode de multinational, waarin Suriname voor 25 procent deelneemt, gemiddeld 400.000 troy ounces aan goud zal verschepen en optimistisch een prijs van US-dollar 1.400 per troy ounce wordt gerealiseerd, kan de waarde op jaarbasis op ongeveer US-dollar 560 miljoen neerkomen. Aan royalty’s zal de Staat dan ongeveer. US-dollar 36 miljoen verdienen. Verder zal de overheid voor de komende jaren volgens hem geen winstbelasting ontvangen. Op jaarbasis zal ook 8 tot 9 miljoen aan loonbelasting en andere operationele kosten worden overgemaakt door het bedrijf. Per maand zal de overheid ongeveer US-dollar 3.75 miljoen kunnen verdienen. De afgesloten obligatielening van US-dollar 550 miljoen, waarvan US-dollar 300 miljoen bestemd is voor Staatsolie, zal op basis van de overgebleven US-dollar 250 miljoen de Staat ongeveer US-dollar 2 miljoen per maand aan rente kosten. De regering zal dan ongeveer US-dollar 1.75 miljoen overhouden, wat lang nog niet voldoende is aan inkomsten, aangezien ook andere leningen afgelost moeten worden.

“Een druppel op een gloeiende plaat”, aldus Rusland. Hij benadrukt dat het geld dat uiteindelijk verdiend zal worden uit Newmont, bestemd is voor Staatsolie, aangezien Staatsolie is ingekomen met 20 procent van de investeringen in Newmont. Indien de regering toch het geld van Staatsolie zal nemen, zal er volgens Rusland sprake zijn van slecht bestuur, want ook Staatsolie heeft geld nodig om aan haar deviezenverplichtingen en overige schulden te kunnen voldoen. Hij verklaart dat Suriname voor 25 procent ook steeds zal moeten inkomen voor de reguliere kosten om het bedrijf draaiende te houden. Verder is verwachtbaar dat de regering in de komende vier tot vijf jaar niet hoeft te rekenen op winsten van het bedrijf, omdat de investeringskosten eerst betaald dienen te worden.  Rusland beschrijft Newmont als een goede ontwikkeling voor Suriname, maar zegt tegelijkertijd dat men niet veel moet verwachten op de korte termijn. Hij zegt dat de regering de obligatielening over tien jaar in één keer zal moeten betalen. De maandelijkse rente zal voor de overheid makkelijker zijn om te betalen. Hiermee probeert de regering tijd te kopen volgens hem om de rekeningen van vandaag te betalen. Hij benadrukt dat de regering ook zal moeten sparen om het volledige bedrag van de obligatielening van US-dollar 550 miljoen in 2026 in één keer af te lossen. “Het ziet er niet zo rooskleurig uit”, aldus Rusland. Hij geeft aan dat wij in deze situatie terecht zijn gekomen doordat in de afgelopen vijf jaar de enorme hoeveelheden geld welke verdiend zijn geworden aan goud en olie, verbrast zijn door de huidige regering.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles