Ramautarsing voorspelt onzekere tijden

De uitslag van de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten (VS) zijn voor veel wereldleiders schokkend. Ook de wereldeconomie is hierdoor niet bespaard gebleven van de naschokken. Winston Ramautarsing, econoom, zegt dat er met de overwinning van Donald Trump onzekere tijden zijn ingeluid. Hij merkt op dat de grote uitdaging voor de nieuwe president de handelsbetrekkingen met China zullen zijn. Hij is van mening dat de nieuwe Amerikaanse president tot een compromis zal komen met het Aziatisch land, aangezien China de grootste geldschieter is van de VS. Indien Trump toch besluit handelsbeperkingen op te leggen aan China, zal dit volgens Ramautarsing ernstige gevolgen hebben voor de wereldeconomie. De 45ste president van de VS heeft tijdens zijn campagne aangegeven minder afhankelijk te willen zijn van de import van goederen en zich meer te willen richten op zoveel mogelijk handel in eigen land. De Democraten hadden zich gericht op liberalisatie, terwijl de Republikeinen zich zoveel mogelijk willen richten op eigen productie. Echter heeft de liberalisatie volgens Ramautarsing geen duidelijke negatieve gevolgen gehad voor de economie van VS.

Hij erkent wel dat liberalisatie ervoor zorgt dat Aziaten in aanmerking komen voor werk, omdat de meeste Amerikaanse bedrijven in Aziatische landen gevestigd zijn. Nadat de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend was, is de prijs van goud de lucht in gegaan, terwijl de prijs van olie verder is gaan dalen. Ook aandeelmarkten in Aziatische landen zijn in elkaar gestort.

Ramautarsing verklaart dat deze prijsschommelingen een normaal verschijnsel zijn, omdat het beleid van Trump nog niet duidelijk is. Hij geeft aan dat het stijgen van de goudprijs in het voordeel is van Suriname, maar waarschuwt ook dat de stijging van de goudprijs niet zo hoeft te blijven. Dit alles komt door de onzekerheid die heerst bij ondernemers, aangezien ondernemerschap in de VS lucratief is geworden. “De turbulentie zal met de tijd normaliseren”, aldus Ramautarsing. Op de vraag wat zijn mening is over de verkiezingsresultaten, zegt hij dat de verkiezingscampagne steeds meer leek op die van Suriname, waarbij er meer gefocust werd  op de show dan op de persoon.

door Johannes Damodar Patak

More
articles