Het nieuwe bestuur van de Anton de Kom Universiteit (AdeKUS) dat in januari is geïnstalleerd, maakt er werk van om de universiteit zodanig te transformeren dat deze in dienst staat van de samenleving. Tijdens een persbijeenkomst die vanmorgen werd gehouden, informeerde Jack Menke, voorzitter van het bestuur, samen met studentenvertegenwoordiger Emanuel Scheek, de pers over het reilen en zeilen van de universiteit in de afgelopen negen maanden. De persbijeenkomst werd gehouden in het BAK-gebouw op het complex van de universiteit. Menke meent dat de universiteit een belangrijke rol kan spelen in de maatschappij. In de transitieperiode zullen alle mogelijkheden benut worden om de universiteit te maken tot een duurzaam, geïntegreerd kennisinstituut. De pijlers van de transitie zijn: vertrouwen, integriteit en solidariteit.
Behalve dat er in de transitieperiode gewerkt zal worden aan het creëren en verstreken van partnerschappen, zal er volgens de voorzitter ook gewerkt worden aan de infrastructuur van de universiteit, daarvoor is er zelfs een commissie in het leven geroepen: Commissie infrastructuur. Scheek ging inhoudelijk hierop in, hij vertelde dat er gewerkt wordt aan huisvesting voor studenten en voor parttime docenten, ook zal er een cafetaria opgezet worden. Middels een studie is bewezen dat de behoefte aan huisvesting groot is. Gezien de financiële crisis in het land, meent de studentenvertegenwoordiger dat het bestuur niet direct zal kunnen voorzien in de totale behoefte aan huisvesting. Na het opzetten van enkele additionele woningen zal 20 procent van de belanghebbenden geholpen worden. Volgens Scheek worden de studentenwoningen opgezet voor studenten die ver van de universiteit wonen. “Ze moeten geen problemen hebben bij het studeren”, meent hij.
De partnerschappen wil het bestuur nationaal en internationaal vergroten. Menke zegt dat ze de samenwerking met vooral landen in de regio willen vergroten. De AdeKUS werkt al samen met een universiteit in China. Scheek zegt dat er bij een bezoek aan China met een delegatie van de AdeKUS, met een Chinese universiteit gesproken is over intensieve studenten- uitwisseling. Er zal ook een begin gemaakt worden met summer cursussen die een duur van drie weken zullen hebben. Verder zegt Scheek ook te hebben gekeken hoe het bestuur het studentenklimaat in Suriname kan veranderen.
De AdeKUS wil financieel minder afhankelijk zijn van het ministerie van Onderwijs, wetenschap en Cultuur. Volgens Menke kan dit bewerkstelligd worden door een inkomstenbron te creëren met de onderzoeksresultaten van wetenschappers. Daarnaast zal er ook een methodologie- en statistiekcentrum opgezet worden, waar studenten bepaalde data kunnen terugvinden. Om inkomsten te verwerven zullen er ook trainingen en cursussen verzorgd worden voor geïnteresseerden.
-door Richelle Mac-Nack-