Leerkrachten, die onderwijs verzorgen aan kinderen met een beperking, verdienen volgens Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, een extra verhoging op hun salaris. Dit zei hij vandaag tijdens zijn toespraak in de grote zaal van de Kennedy Stichting aan de Verlengde Gemenelandsweg in verband met zeventig jaar dovenonderwijs in Suriname. De minister zei tegen de aanwezigen dat de regering al wat in de maak heeft voor leerkrachten in het speciaal onderwijs. Peneux gaf ook aan dat hij tijdens zijn laatste bezoek aan Brussel (België) gesprekken heeft gevoerd met buitenlandse instituten, waarbij er naar mogelijkheden is gekeken op welke manier de leerkrachten van het speciaal onderwijs verkorte modules en certificaattrainingen kunnen volgen. De minister hoopt in 2017 van start te kunnen gaan met de eerste trainingen.
“Als we wat willen bereiken met het speciaal onderwijs, dan dien je een belangenlijst bij deze minister in te dienen”, aldus Peneux. Hij vertelde dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) en de International Development Bank (IDB) bereid zijn projecten te financieren. Hij gaf aan dat de IsDB zelf al zover is, maar dat ze wel vragen om een goed projectvoorstel. Peneux heeft de directie en het bestuur van de Kennedy Stichting gevraagd om goede projectvoorstellen voor te bereiden, zodat hij deze verder kan ontwikkelen.
Peneux zei dat wij op het gebied van speciaal onderwijs teleurstellen, omdat er altijd is gekeken naar het voortgezet onderwijs. Hij benadrukte dat mensen die doof zijn absoluut geen domme mensen zijn, daarom is het belangrijk dat er een transitie komt in het denken en dat mensen afstappen van vooroordelen. De minister merkte op dat Suriname uniek kan worden ten opzichte van andere landen. Hij zei dat er een interdepartementale commissie zal komen om een degelijk beleidsplan uit te stippelen voor deze doelgroep om te kijken waar wij naar toe willen met deze kinderen. Peneux vertelde dat er in alle internationale organisaties een plek open staat voor samenwerking met betrekking tot kinderen met een beperking. Door deze samenwerking wil de minister kinderen met een beperking op een hoger niveau brengen.
In verband met zeventig jaar dovenonderwijs in Suriname, werd Jozef Brahim, oud-directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) bedankt voor zijn 51 jaar lange inzet voor kinderen met een beperking. Hij is een van de mensen geweest, die ervoor gezorgd heeft dat de Kennedy Stichting onderwijs kon geven aan kinderen met een beperking. Als motto heeft Brahim: ‘Niks wat je voor de kinderen doet, is verloren’. Hij zet zich nog steeds in voor de kinderen van de Kennedy Stichting en maakt ook deel uit van het stichtingsbestuur.
door Johannes Damodar Patak