AdeKUS wil impact op samenleving vergroten

De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) heeft nu weinig invloed op de samenleving. Dit zei de voorzitter van het hoofdbestuur van de AdeKUS, Jack Menke, gisteravond in de Centrumkerk bij de achtenveertigste Dies Natalis (geboortedag). De geringe impact op de samenleving komt door verschillende redenen, maar een belangrijke is dat geen van de vijf faculteiten van AdeKUS een duidelijk onderzoeksprogramma heeft. Om hier verandering in te brengen, zal er gewerkt worden aan de opzet van bepaalde faciliteiten en zijn er drie hoofdthema’s geformuleerd: diversiteit van de samenleving, biodiversiteit en duurzame productie en de instandhouding daarvan.. Deze moeten helpen om de verschillende faculteiten met elkaar te verbinden. Er moet dan nagegaan worden in welke mate de diverse studierichtingen invulling kunnen geven aan deze drie thema’s.

De andere faciliteiten hebben ook als doelstelling om het onderwijs te verbeteren op de universiteit. Menke liet ook weten dat ze de partnerschappen met het bedrijfsleven, de overheid en het buitenland, willen versterken op deze manier.

Gisteravond werden enkele nieuwe faciliteiten geproclameerd, onder andere de faculteit der Juridische Wetenschappen, een methodologie en statistiekcentrum, een centrum voor biodiversiteitsontwikkeling en een Confucius instituut. Tevens werd verteld dat op 11 november de research en infodagen weer van start gaan. Menke benadrukt  dat wetenschappers die geen onderzoek doen, gemotiveerd moeten worden door de research en infodagen.

Ook gaat het bestuur kijken hoe andere problemen opgelost kunnen worden. Volgens Menke moet er een start gemaakt worden met het opnieuw bekijken van de toelatingseisen voor de studierichtingen. Doordat de toelatingseisen niet duidelijk zijn bij bepaalde studierichtingen, studeren weinig studenten binnen de nominale tijd af. De voortgang van hun studie komt daardoor in gevaar omdat zij hun zogeheten studielimiet bereikt hebben. De limietersproblematiek komt volgens Menke ook door problemen binnen het gehele onderwijssysteem. De minister van Onderwijs, Robert Peneux liet weten dat er een voorlopige oplossing is gezocht voor de limieters die niet afgeschreven wilden worden. Hij wijst er verder op dat het bestuur van AdeKUS naar een permanente oplossing zal zoeken met de betrokken partijen.

Begrotingstekort

Traditioneel maakt ook de AdeKUS een begroting, voor dit jaar is er een begroting gemaakt van SRD 151 miljoen. Echter werd er maar een bedrag van SRD 62 miljoen goedgekeurd, dat wil zeggen dat er maar 41 procent van de nodige middelen is ontvangen. De realisatie over de eerste helft van 2016 heeft SRD 36 miljoen gekost. De grootste uitgavenpost van de universiteit is het personeel. Om het hoofd boven water te blijven houden, heeft het bestuur van de AdeKUS een bezuinigingsbeleid ingevoerd. De voorzitter van het bestuur is zich er wel van bewust dat het budget in de transitieperiode vergroot zal moeten worden. Hij is van plan dit te doen door kennis te produceren voor de samenleving, voornamelijk voor het bedrijfsleven en de overheid. Ook de directeur van het Institute for graduate Studies & Research (IGSR), Daniël Lachman, die de diesrede heeft gevoerd, haalde aan dat wetenschappers verbonden aan de universiteit onderzoeken moeten gaan uitvoeren waarvan de onderzoeksresultaten verkocht kunnen worden aan de samenleving. Hierdoor wordt er een inkomstenbron voor AdekUS gecreëerd.

Hoogtepunten

In het jaar 2016 heeft de universiteit diverse hoogtepunten gekend, waar de verschillende faculteiten bij betrokken waren. Op de eerste plaats heeft AdeKUS de hydroloog Sewnath Naipal uitgenodigd, daarnaast heeft zij het Hakrinbankproject van de IGSR, dat in grote lijnen het economisch denken stimuleert. De jonge, veelbelovende faculteit der Humaniora heeft in dit jaar vier boeken gepubliceerd. Ook is er de co-productie van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) en het Algemeen Bureau voor de Statistiek ‘Mosaïek van het Surinaamse volk’. Ook de research dagen waar veel docenten en studenten aan deelnemen, worden als een hoogtepunt gezien.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles