Wet stakingsrecht moet op de operatietafel

Het wetsontwerp Wet Vrijheid van Vakvereniging dat op dinsdag 25 september met 37 algemene stemmen in De Nationale Assemblee (DNA) is aangenomen, moet volgens de ondervoorzitter van de Vakcentrale C-47, Robby Naarendorp, op de operatietafel. Hij zegt dit aan De West, omdat hij van mening is dat deze wet in de toekomst voor problemen zal gaan zorgen.

“Ik was een beetje verrast door deze wet. Maar het is duidelijk dat ze de ambtenaren willen drukken om niet voor hun belangen op te komen. Men zit daar en neemt een besluit voor mensen die op de werkvloer bezig zijn en indien nodig, hun stem willen laten horen via de vakbond die ze vertegenwoordigt. In DNA zit men daar wetten aan te nemen zonder dat men eerst met de vakbeweging hierover heeft gesproken.” “Op de vraag van De West als collega-bondsvoorzitter Ronald Hooghart als de stem voor de vakbonden in DNA gezien kan worden, zegt Naarendorp dat Hooghart bij de vakbeweging was, maar dat hij nu NDP’er is. “Hoe wil je dat zo iemand de nodige aandacht vraagt. Hij praat nu niet meer als vakbondsman, maar als een politicus.”

Gelet op de verdere uitwerking van deze wet, vraagt Naarendorp zich af als de wet in de praktijk zo zal uitwerken als men verwacht. “Ik weet niet als al de punten die bij deze wet horen, in de praktijk gaan werken of als het voor problemen zal zorgen. Men moet zaken goed uitdiepen en specifieker zijn naar al de vakbonden toe.”

Naarendorp vraagt zich ook af waarom deze wet eraan te pas moest komen, aangezien de vakbonden volgens hem vaak genoeg hun verantwoordelijkheid getoond hebben om bij verschillende stakende groepen dispensatie te verlenen zodat zaken niet verkeerd gegaan zijn. Naarendorp geeft verder aan dat hij het helemaal niet eens is met deze wet en dat men niet eens met vertegenwoordigers van vakbonden gesproken heeft.

door Ivan Summerville

 

More
articles