Directoraat Cultuur werkt aan erkenning kunstenaars

Directeur Cultuur, Stanley Sidoel, zegt dat het directoraat zich het komende jaar zal focussen op de erkenning van kunstenaars in Suriname. “Wij willen kunstenaars ook de ‘grani’ geven, net als bij muziek awards.” Cultuur wil daarom de Nationale Kunstprijs introduceren. De Cultuurdirecteur zei dit bij de driedaagse kunstactiviteit welke gehouden wordt van 1 tot en met 3 november in de achtertuin van Hotel Torarica. Om de kunst in Suriname te stimuleren, zijn er twee punten die volgens Sidoel belangrijk zijn. Ten eerste moet er een publiek worden gecreëerd dat kunst apprecieert. En ten tweede moet de wetgeving aangepast worden. “Er moet een gedifferentieerd belastingtarief worden geïntroduceerd.

Nu moet er 20-25 procent betaald worden voor een kaartje van een kunstactiviteit. Op zo een manier kan de kunst niet gestimuleerd worden”, aldus Sidoel. Hij zegt veder dat alles een proces heeft. Cultuur werkt daarom hard eraan om met de weinige middelen cultuur in Suriname te ondersteunen. Gezien het aantal Surinaamse kunstenaars dat vaak naar het buitenland gaat om hun talent te tonen, is er volgens Sidoel wel potentie.

Cultuur investeert daarom in de jeugd omdat zij van mening is dat de kinderen nu al kunstbewust gemaakt moeten worden, zodat Suriname na tijdje veel meer kunstenaars zal hebben. De kunstactiviteit is onderdeel van de Basic Education -Science Technologie, Reading, Engineering, Arts and Mathematics (BE-Streaming), welke het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) sinds vorig jaar heeft geïntroduceerd. Vanwege het succes van BE-Streaming activiteiten wordt door het MINOV in samenwerking met Cenasu en de stichting Nationale Kunstbeurs van 1 tot en met 3 november de kunstactiviteit gehouden.

De activiteit werd in de ochtend gehouden voor leerlingen van het 6e en 7e leerjaar van de basisschool en leerjaar 1 van de Mulo. De leerkrachten kregen tijdens de activiteit ook informatie over hoe zij het vak BEVO/Tekenen binnen het leergebied KCE geïntegreerd kunnen aanbieden en hoe zij dit in hun bestaande lesprogramma kunnen opnemen. Stream is een onderwijsbenadering die probeert in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Door de verschillende vakken en disciplines met elkaar te integreren, leren de pupillen multidisciplinair denken en verbindingen te leggen met onder andere de vakken biologie, geschiedenis en kunst.

door Kimberley Fräser

 

More
articles